Zelenskyj je loutka, ať to vzdá. Ruští vojáci jsou mírní, šokoval bývalý Trumpův expert

Volodymyr Zelenskyj ve vojenské výzbroji

Projev ukrajinského prezidenta

Lidé na sociálních sítích řeší výroky plukovníka ve výslužbě Douglase Macgregora, který pobouřil nejen americkou veřejnost hodnocením války na Ukrajině. Bývalý poradce na ministerstvu obrany, kterého do funkce dosadil exprezident Donald Trump, v televizi Fox News řekl, že ruští vojáci se ve válce velmi krotí. V jejich silách je údajně vyhrát válku do deseti dnů. Macgregor svými slovy vzbudil kritiku i ze strany některých republikánů, kteří ho označují za Putinova muže.

Výroky, které rozpoutaly poprask na sociálních sítích i na scéně americké politiky, nepronesl žádný neznámý odborník. Plukovník Macgregor je v USA známá firma. V minulosti se účastnil války v Perském zálivu a působil jako poradce v NATO při válce v Kosovu. Jako vojenský expert pak pracoval v Trumpově administrativě na ministerstvu obrany. V roce 2020 to už dokonce vypadalo, že Macgregor bude sloužit jako americký velvyslanec v Německu, senát ale jeho nominaci zamítl.

Teď si 69letý Macgregor vzal na paškál válku na Ukrajině. Na téma krvavého konfliktu vystoupil v televizi Fox News a šokoval svými polopravdivými a tendenčními výroky o ruských vojácích i ukrajinském prezidentovi. Co přesně řekl?

„Upřímně řečeno, prvních pět dní byli ruští vojáci až příliš mírní.“

Macgregor chtěl tímto výrokem zřejmě poukázat na fakt, že ruská armáda se zpočátku snažila neútočit na civilní cíle a soustředila se na destrukci vojenských pozic. Obyčejní lidé přesto na ruské bombardování a raketové útoky dopláceli. Zemřely stovky civilistů včetně dětí, ruské jednotky se pak v Chersonu měly dopustit případů znásilnění.

„Teď už se ruští vojáci chovají jinak. Myslím si, že do deseti dnů bude po všem.“

Ruská agrese vůči civilistům se stupňuje. Macgregor není jediným, kdo říká, že válka na Ukrajině se rozhodne spíše v řádu dnů než měsíců či let. Na druhou stranu experti podotýkají, že se armáda Moskvy potýká se špatnou organizovaností, nedostatkem zásob a úpadkem morálky. Ukrajina i přes vyčerpávající boje pevně drží hlavní pozice a kromě Chersonu neztratila žádné větší město.

„Zelenskyj je loutka. Není na něm nic hrdinského.“

Takový výrok Macgregora je těžké hodnotit. Někteří lidé se domnívají, že kvůli své minulosti herce a baviče nemůže být ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj skutečným státníkem, a proto ho z pozadí určitě řídí neznámí oligarchové. Šéf Kyjeva se každopádně ve válce proměnil na sebevědomého lídra, který udržuje morálku celé země. A to je pravda nezávisle na tom, jak ke své funkci přišel.

„Ať je Ukrajina neutrální a Zelenskyj přistoupí na ruské podmínky. Bude to dobré pro nás i pro Rusko.“

Tímto výrokem pobouřil Macgregor dost možná vůbec nejvíce. Celá válka na Ukrajině je založená na tom, že Kyjev bojuje o územní suverenitu, kterou mu Moskva upírá. Ukrajina chce směřovat na Západ, myšlenka neutrality by proto byla pro zemi prohrou. Navíc je těžko uvěřitelné, že by Rusko po jejím vyhlášení úplně ztratilo o Ukrajinu zájem. Macgregorův návrh si tak v ničem nezadá s výrokem francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který v minulosti prosazoval takzvanou finlandizaci Ukrajiny.

Reakce na Macgregora

Výroky amerického plukovníka odsoudila například republikánka Liz Cheneyová, podle které ve straně existuje „Putinovské křídlo“, které zřejmě zastává podobné názory jako Macgregor.

K promluvám plukovníka se vyjádřili i další uživatelé na sociálních sítích, podle kterých lidé jako Trump nebo Macgregor milují Putina i přes to všechno, co udělal. Našli se ale i lidé, kteří Macgregora hájili. V Česku jeho slova kvitoval například exposlanec Lubomír Volný.

Macgregor v minulosti proslul i několika dalšími kontroverzními výroky, na které upozornila americká CNN. Řekl například, že administrativa Joea Bidena se snaží migrací řízeně snížit podíl bělochů v populaci nebo že muslimští migranti přicházejí do Evropy s cílem proměnit ji na Islámský stát.

Tagy:
válka Vladimir Putin sociální sítě NATO Ukrajina podmínky sociální síť Volodymyr Zelenskyj USA Rusko Donald Trump Douglas Macgregor Fox News kontroverze výroky Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ministerstvo obrany České republiky ruská invaze na Ukrajinu