Rybí ploutve jsou stejně vnímavé jako lidské prsty, ukazuje nová studie

Rybí ploutve neslouží jen k plavání. Podle nové studie vědců z Chicagské univerzity jsou ploutve alespoň některých druhů ryb stejně citlivé na dotek jako naše prsty. Díky tomu mohou vnímat tlak či různé struktury materiálu.

„Primáty vnímáme jako zvláštní, jelikož disponujeme velmi jedinečnou hmatovou citlivostí. Ve skutečnosti se ale zvířata všech druhů v rámci svého každodenního chování dotýkají mnoha věcí. Platí to i pro ryby,“ vysvětluje Adam Hardy z Chicagské univerzity. „Na dnech žijí rozsáhlé skupiny ryb, které se běžně dostávají do kontaktu s hrubými i hladkými povrchy,“ dodává. „Schopnost rozeznat mezi nimi rozdíl může být velice důležitá.“

Při studiu si výzkumníci vzali na pomoc zástupce menšího druhu ryb, hlaváče černoústého, žijícího u dna jezera Michigan. Jakmile byly ryby vloženy do nádrže roztáhly své ploutve a prozkoumávaly jimi různé povrchy uvnitř. Aby vědci zjistili, jak moc jsou jejich ploutve citlivé, vytvořili ozubená kolečka s rozdílnými mezerami, které napodobovaly různé struktury, jako je písek či kamínky. Čím drobnější materiál byl, tím větší citlivost byla k jeho vnímání zapotřebí.

„Bylo vzrušující pozorovat, jak ryby na dotek reagují podobně jako primáti,“ prohlašuje Hardy. Podle něj a jeho spolupracovníků se hmatová citlivost u ryb vyvinula už během evoluce. „Tento kontakt s primáty také naznačuje, že dovednost rozpoznat rozdíly v textuře je mnohem starší, než jsme se dříve domnívali,“ uzavírá.

Tagy:
ryby studie plavání vnímání Michigan ploutve etologie Ploutev Chicagská univerzita