Rýsuje se v NHL po letech „Czech line“? Zacha by mohl naskakovat vedle sehraných Davidů

V NHL se něco podobného povedlo naposledy před osmi lety. Až teď je opět zaděláno na to, aby se v nejslavnější hokejové lize světa poskládali do jedné útočné formace tři Češi. Se starými známými Davidy Krejčím a Pastrňákem by v Bostonu na led mohl naskakovat Pavel Zacha.

Paradoxní je, že ani u jednoho z nich není stoprocentně jasné, že budou v následující sezoně v Bostonu působit. Ale s velkou pravděpodobností dres s písmenem „B“ na hrudi skutečně oblečou.

Krejčí i Pastrňák znají klub víc než dobře. První byl Bostonem draftovaný v roce 2004 a v NHL za něj odehrál včetně play-off přes 850 zápasů. Z rodinných důvodů se loni rozhodl americký domov opustit a střihl si ročník české extraligy v mateřské Olomouci. Momentálně probíhají jednání o jeho návratu do zámoří.

Pastrňáka si Bruins v draftu vybrali přesně 10 let po Krejčím. Nepotřeboval mnoho času, aby si na farmě řekl o šanci v prvním týmu. Tu chytil za pačesy a od té doby se vypracoval nejen v jednoho z nejlepších hráčů Bostonu, ale také celé ligy. Teď je před ním poslední rok kontraktu. Generální manažer organizace Don Sweeney dělá vše pro to, aby 26letého českého šikulu udržel.

A Pavel Zacha? Pro něj by byl hokej v barvách Bostonu novinkou. Doposud ho fanoušci znali coby ďábla z New Jersey, ale minulý týden po výměně odešel jako chráněný volný hráč. Nenaplnil potenciál do takové míry, do jaké se čekalo. Proto přesun. „Myslel jsem na to. Měl jsem nějaké informace od agentů, že k tomu může dojít. Potkalo mě to poprvé v kariéře. Nevěděl jsem, co očekávat, ale v hlavě jsem na to připravený byl,“ komentoval pro stanici NBC.

S „medvědy“ nicméně zatím podepsanou smlouvu nemá, ale to, že je chráněným volným hokejistou, znamená, že může vyjednávat pouze s nimi.

Šance živí Marchandova nepřítomnost

Pokud smluvně vše klapne, urodí se jedinečná příležitost namíchat ryze český útok. Vzhledem k tomu, že česká stopa v NHL momentální není taková jako třeba na začátku tisíciletí, kdy tuzemský hokej zažíval boom, je spíše vzácné, když se vůbec v jednom týmu sejdou dva Češi. Už se zřejmě nepoštěstí, aby jich bylo sedm jako v sezoně 2005–2006 v New York Rangers.

I proto by formace ze srdce Evropy ve složení Zacha, Krejčí, Pastrňák – anglicky by se dalo říct Czech line – byla velkou věcí. Zacha je především centr, ale umí zahrát i na levém křídle. Kdyby měl český útok vzniknout, byl by uprostřed preferovaným mužem Krejčí, napravo by pak čaroval Pastrňák.

Tento scénář se jeví jako smysluplný zhruba do konce listopadu. To se dá totiž očekávat návrat dlouholeté opory Brada Marchanda z marodky. A pokud bude stvrzeno pokračování kapitána Patrice Bergerona, nebude pak při přítomnosti dalších útočníků nejvyšší kvality – Jakea DeBruska a Taylora Halla – prostor pro to dát Zachu, Krejčího a Pastrňáka dohromady.

Ale první zápasy vyloženě vybízejí k tomu toto trio utvořit. Nick Goss ze zmiňované stanice NBC nastínil všechny možné varianty útoků pro nadcházející sezonu. „Marchandova nepřítomnost vytváří obrovskou díru na levém křídle první formace. Ideálním výsledkem bude, když Hall povýší k Bergeronovi a DeBruskovi. Zacha by na jeho místě mohl být také, ale dát ho do druhé lajny se dvěma českými hráči Krejčím a Pastrňákem dává největší smysl,“ napsal.

Že si Krejčí s Pastrňákem náramně rozumí, ukázali v minulosti nespočetněkrát. Jejich vzájemnou chemii mohli obdivovat i diváci letošního mistrovství světa ve Finsku. Jak by do jejich symfonie zapadl nováček Zacha? Brzy možná budeme znát na tuto otázku odpověď.

České útočné uskupení by v NHL vzniklo poprvé od sezony 2014–2015. Tehdy za Arizonu Coyotes v jednom útoku hráli Radim Vrbata a Martinové Hanzal a Erat.

Tagy:
NHL David Pastrňák sport New Jersey Devils Pavel Zacha Brad Marchand Don Sweeney hokej Boston Bruins David Krejčí Patrice Bergeron