S fotbalovými fanoušky musí pracovat kluby, říká Šebelová. Zákony neměnit, shodli se poslanci

Fanoušci Sparty a Plzně se poprali přímo na trávníku.

Incident ze středečního finále českého poháru, při kterém se přímo na hřišti střetli fanoušci fotbalové Plzně a Sparty, řeší i politici. Poslanci Michaela Šebelová (STAN) a Zdeněk Kettner (SPD) se ve vysílání CNN Prima NEWS shodli, že změna legislativy k lepší fotbalové kultuře nepomůže. Podle zastupitelky STAN by měly se svými fanoušky více pracovat kluby. Kettner dal za příklad řešení z Anglie.

„Deset let se nic nestalo a najednou se situace vyhrotila. Nemyslím si, že by řešením byla novelizace legislativy, stávající legislativa je dostatečná,“ sdělila ve vysílání CNN Prima NEWS poslankyně STAN. Stejného názoru je také Kettner.

ČTĚTE TAKÉ: Rekordní série Leverkusenu skončila ve finále Evropské ligy. Zisk trofeje slaví Atalanta

Oba politici se vrátili k události ze středečního finále českého fotbalového poháru mezi Viktorií Plzeň a Spartou Praha, které vyhrál celek z hlavního města. Po závěrečném hvizdu vtrhli na trávník fanoušci obou celků a došlo ke rvačce. Situaci museli uklidňovat policisté. Událost vzbudila mezinárodní rozruch a řešili ji i zahraniční média.

Šebelová se domnívá, že zodpovědnost za neukázněné fanoušky nesou jednotlivé týmy. „Je potřeba začít pracovat s fanoušky. Zapojit by se do toho měly i sportovní kluby,“ uvedla poslankyně STAN.

„Řada fanoušků se organizuje ve skupinách. Fotbalový klub a sportovci tedy mohou uspořádat společné setkání, kde se o chování na stadionech budou bavit. Je to o komunikaci a zapojení všech aktérů,“ dodala Šebelová. Finanční postihy pro kluby jsou podle ní až poslední variantou. Podobně to vidí také Kettner.

Politik SPD dal za příklad řešení z Anglie, kde podle něj v minulosti byly s neukázněnými fanoušky mnohem větší problémy než v Česku. „Dlouhodobě tam měli obrovské problémy s násilím v hledištích, ale podařilo se jim je prakticky úplně vymýtit,“ popsal poslanec.

„V první řadě se do řešení musí vložit fotbalová asociace spolu se všemi kluby, které pod ní spadají. Společně se musí domluvit na jednotných pravidlech ve vztahu k policii a pořadatelské službě,“ dodal Kettner.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Drsný konec fotbalového poháru. Fanoušci Sparty a Plzně se poprali přímo na trávníku

Tagy: