S Okamurou jsem si tykal. Vždy chtěl budovat multikulturní společnost, tvrdí Zdechovský

Tomio Okamura vždy nebyl tím politikem, jak ho známe dnes. Nebyl radikálním nacionalistou, který brojí proti cizincům. Ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS to prozradil lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který si s lídrem SPD dokonce v minulosti tykal. Okamura chtěl podle něj v České republice vybudovat multikulturní společnost. Europoslanec za SPD Ivan David však oponoval, že Okamura je českým vlastencem.

Podle Zdechovského změnil lídr SPD své názory se vstupem do politiky. „Okamura mi vždy říkal, jak je potřeba tady budovat multikulturní společnost. Dříve jsme si tykali,“ uvedl Zdechovský ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Davida to však není pravda. „To je dost podivná konstrukce. Tomio Okamura je z jedné čtvrtiny Japonec a z jedné čtvrtiny Korejec, ale zároveň je to český vlastenec, protože z jedné poloviny pochází z Moravy,“ oponoval europoslanec David.

Zdechovský se ale bránil a připomněl, jak se s lídrem SPD soudil. „Tomio Okamura se mnou prohrál soud o tom, že lhal. Rozsudek vám klidně pošlu,“ rýpl si do Davida. „Pošlete mi ho, abych se zasmál,“ reagoval europoslanec za SPD.

Lukašenko je psychopat

Zdechovský se pustil také do běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který záměrně posílá migranty do EU. „To co Lukašenko dělá, je neomluvitelné. Všechny strany včetně SPD, které se ho zastávají, mají máslo na hlavě. Že posílá migranty do Evropy, je ukázkou psychopatie,“ nebral si europoslanec servítky.

S tím však David také nesouhlasil. „SPD se nikdy Lukašenka v ničem nezastávala. Pokud použijeme pojem psychopat, tak potom tam musíme zařadit ty, kteří volali ‚migranti, vítejte'. Lukašenko donutil EU, aby tu situaci začala řešit,“ sdělil.

Oba europoslanci hovořili také o přijímání uprchlíků z Afghánistánu. „ČR musí důkladně zvažovat situaci a prověřovat každého žadatele o azyl. Musíme pomoci těm, kterým hrozí smrt,“ zdůraznil Zdechovský.

David by však byl ještě obezřetnější. „Je otázka, jestli opravdu utíkají před Talibánem, nebo pouze využívají možnosti utéct do zemí s lepší životní úrovní. Talibán zatím deklaruje, že nebude postupovat násilně,“ řekl europoslanec SPD.

Mnohá svědectví už ale tato prohlášení Tálibánu popírají. Jeho bojovníci prohledávají domy vládních úředníků, jednu ženu zastřelili na ulici jen proto, že neměla burku.

Tagy: