S těmito bankovkami od července nezaplatíte. Co dělat, když je máte v peněžence?

Nemáte v peněžence neplatné bankovky?

S koncem školního roku skončila platnost i některých českých bankovek. Od července tak nebude možné běžně platit s nominály 100, 200, 500, 1000 a 2000 korun, které byly vydávány v letech 1995 až 1999. Pokud někdo takové peníze stále drží, nemá důvod k panice. Fakticky je může vyměnit za platné po neomezenou dobu. Vyplývá to z tiskové zprávy České národní banky.

Uvedené bankovky s portréty Karla IV., Jana Amose Komenského, Boženy Němcové, Františka Palackého a Emy Destinnové poznáte poměrně snadno. A to hlavně podle ochranného kovového proužku, který je nápadně užší než u později vydávaných vzorů. Navíc při naklopení nemění svou barvu. Nehledě na to, že na lícové straně (tam, kde je portrét některé z osobností vyobrazen) každé bankovky je rok vydání platidla malým písmem uveden.

V platnosti naopak nadále zůstávají všechny dosud emitované vzory bankovek v nominální hodnotě 5000 korun s portrétem Tomáše Garriguea Masaryka.

Pokud neplatné bankovky stále máte ve své peněžence nebo tajném místě, kam si je schováváte, nevěšte hlavu, o peníze nepřijdete. Až do 30. června 2024 je totiž budete moci vyměnit na pokladnách všech tuzemských bank a současně také na všech sedmi pobočkách České národní banky, včetně jejího pražského ústředí v ulici Na Příkopě.

Jak vyměnit za platné

Jestliže i po tomto termínu zjistíte, že doma některou z uvedených bankovek máte, stále budete mít šanci ji vyměnit za platnou. Od 1. července 2024 to však půjde už jen na přepážkách České národní banky, a to opět na její pražské centrále nebo v dalších šesti krajských městech: Brně, Hradci Králové, Ostravě, Českých Budějovicích, Plzni nebo Ústí nad Labem. Výměna bude možná po neomezenou dobu.

Od 1. července 2022 tak s výjimkou bank neexistuje povinnost neplatné bankovky přijímat, to se týká převážně obchodníků. Neznamená to ale, že by se jejich přijetím poškodili, protože možnost výměny na pokladnách bank se vztahuje jak na fyzické, tak na právnické osoby. Přestože je tedy obchodník přijmout nemusí, je možné zkusit apelovat na jeho dobrou vůli, aby starší bankovku přesto akceptoval.

„Pokud si přesto nechají bankovkou staršího vzoru zaplatit, nesmí ji již poslat zpět do oběhu například tím, že by ji vrátili jinému zákazníkovi při placení. Pokud se tak – předpokládejme omylem – stane, řešení je jednoduché: Pokud je zákazník v obchodě, upozorní pokladního a požádá o výměnu bankovky za platný vzor. Poklud na to přijde později, nejsnazší je zajít do banky s pokladními službami a vyměnit si ji tam,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Petra Vodstrčilová, mluvčí České národní banky.

Tagy: