Rusové obvinili amerického novináře ze špionáže. Za mřížemi zažije krutá muka, varují právníci

Ruští vyšetřovatelé obvinili novináře amerického listu The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gerškoviče ze špionáže. Ruské úřady ho umístily do nechvalně proslulé věznice Lefortovo. Bývalí vězni ji popisují jako místo, které má člověka dohnat k šílenství. Za vlády Josifa Vissarionoviče Stalina tam probíhaly masové popravy. Novinář podle agentury TASS veškerá obvinění kategoricky odmítl a uvedl, že se v zemi zabýval pouze žurnalistickou činností.

Disident a spisovatel Alexandr Solženicyn, americký mariňák Paul Whelan nebo dvojitý agent Sergej Skripal. Ti všichni spatřili zevnitř obávanou vazební věznici Lefortovo v Moskvě. Teď se do ní dostal i americký novinář Evan Gerškovič.

Žurnalistu listu The Wall Street Journal zadrželi příslušníci tajné služby FSB minulý týden v ruském Jekatěrinburgu. Moskva ho nyní obvinila ze špionáže, kterou měl provádět pro americkou vládu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruští agenti zadrželi reportéra amerického deníku WSJ. Donášel vládě USA, tvrdí Moskva

Gerškovič je zřejmě ve věznici v karanténě, kde bude podstupovat testy na různá onemocnění. Právníci novináře se obávají, že jako důležitý americký vězeň bude čelit v Lefortově otřesnému zacházení.

Postrach Lefortovo

List The Wall Street Journal se po zadržení vlastního novináře pídil po tom, jaké podmínky v ruské vazební věznici panují. Vyzpovídal proto bývalé vězně i jejich právníky.

„Strážní v rozlehlém zařízení na předměstí Moskvy hlídají stovky cel a bouchají klíči pokaždé, když chtějí dát najevo, že vězně přemisťují z cel do výslechové místnosti,“ popsal WSJ atmosféru ve vězení.

Bývalí vězni popsali, že to nejhorší na celém pobytu ve vězení bylo paradoxně ticho. „Proč nikoho neslyším? Proč nikoho nevidím?“ říkal si v duchu někdejší americký mariňák Trevor Reed, který v minulém roce strávil v Lefortovu několik dní. „To místo bylo tak neprodyšné. Ani jsem nevěděl, jestli by mě ostatní vězni slyšeli, kdybych začal křičet. Kdykoli se v tom vězení pohnete, tak nikoho nevidíte,“ vzpomíná Reed.

Popravy za Stalina

Lefortovo je obecně vnímáné jako symbol státní kontroly nad ruskými občany. Vězni si nikdy nemohou být jisti, s kým se baví, protože ruští agenti údajně do vazební věznice nasazují své špehy.

Vězeňské zařízení nechvalně proslulo už v minulém století. Sovětský diktátor Josif Vissarionovič Stalin nařizoval po roce 1930 masové popravy a mučení, ke kterým docházelo právě ve sklepení Lefortova.

„Použili zvuk motoru traktorů, aby přehlušili střelbu,“ napsala o popravách ruská spisovatelka Jevgenija Ginzburgová.

Tagy:
poprava vězení Moskva špionáž novinář věznice Josif Stalin Paul Whelan vláda Rusko vazební věznice Lefortovo The Wall Street Journal Alexandr Solženicyn Evan Gerškovič