Šampionát plný lží. V Kataru jsou prázdné tribuny, MS se přesto pyšní obrovskými počty diváků

Dosud se fotbalovému mistrovství světa v Kataru říkalo hanlivě šampionát korupce a pokrytectví, nově si vysloužil ještě jednu přezdívku: turnaj plný lží. Alespoň podle toho, jaká podivná čísla pořadatelé uvádějí v kolonce návštěvnosti jednotlivých zápasů. Je zjevné, že hodně přehánějí.

Člověk nemusí být zrovna jedničkář z matematiky, aby mu tady něco neštymovalo. Na první zápas letošního fotbalového mistrovství světa zavítalo oficiálně 67 372 fanoušků, přestože kapacita stadionu Al Bayt ve městě Al Khor dělá rovných 60 tisíc.

Při pondělním zápase Senegalu s Nizozemskem šla zase do světa zpráva o 41 tisících diváků, přestože se do arény Al Thumama v Dauhá vejde jen 40 tisíc návštěvníků. Nemluvě o faktu, že čtvrtina stadionu zůstala zjevně prázdná…

Jak je to možné? Nejde o nahodilé chyby, to jasně dokládá katarský přístup k dalším střetnutím.

Vždyť pondělnímu zápasu Anglie proti Íránu předcházely obrovské problémy se vstupenkami, kvůli nimž se tisícovky příznivců ještě v čase výkopu nacházely před vstupními branami. Dost z nich se na svá místa dokonce vůbec nedostalo, i na tenhle šlágr tedy očividně zbylo v ochozech dost prázdného prostoru.

Cifry uváděné organizátory přesto znovu zněly bombasticky. Stadion Khalifa s kapacitou 45 416 hlásil vyprodáno.

Počítá se to snad v Kataru jinak? Nebo se i v tomhle dělá šampionát na půdě pyšných šejků trochu lepším, než je ve skutečnosti?

Vsaďte si na druhou možnost.

Zatímco jindy bývají fotbalová mistrovství jedním velkým fanouškovským mejdanem, v Kataru svázaném přísnými pravidly to na žádný bezstarostný karneval nevypadá.

Většina dosavadních utkání neměla pořádnou kulisu, spíš bídnou. FIFA kvůli hostitelům zakázala při zápasech prodávat pivo, Katar ani během ostře sledovaného mundialu neslevil z diskriminace žen či homosexuálů.

I na tomto mistrovství bezesporu mohou padat krásné góly, jistě budou k vidění pozoruhodné chvíle sportovní slávy i smutku. Mundial se vším všudy to ale nebude.

Vždyť fanouškovsky slaboučké bylo i zmíněné utkání domácí reprezentace. Tisícovky katarských návštěvníků odcházely z tribun už během prvního poločasu, kdy jejich výběr s Ekvádorem prohrával 0:2. Každý druhý měl i před svým předčasným odchodem v rukou mobilní telefon a věnoval se spíš jemu.

Velbloudí závody by je asi rozvášnily víc...

Tagy:
korupce diváci fotbal Katar sport fanoušci Mistrovství světa v Kataru 2022 lži Mistrovství světa ve fotbale