Čína ani Indie ruský trh nezachrání. Země se obávají reakce Západu, míní ekonom

Občané Ruska vzali útokem bankomaty Sberbank.

Ruská ekonomika tvrdě doplácí na sankce, které na ni uvalily západní státy v souvislosti s válkou na Ukrajině. V médiích se často spekuluje o budoucí roli Číny nebo Indie. Mohly by asijské mocnosti zabránit krachu ruského trhu? Podle ekonoma Lukáše Kovandy to není příliš reálné.

„Čína a Indie Rusko nezachrání, jen mohou zpomalit ruský pád. V současné situaci určitě vidí příležitost, ale obě země se obávají případných sankcí Západu. Proto myslím, že si Rusko do náruče hrnout nebudou,“ řekl Kovanda ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj ruská ekonomika není dostatečně silná na to, aby mohla být v budoucnu označená za soběstačnou.

„Rusové nevyužili poslední roky, kdy jim ceny ropy přály, k tomu, aby rozvinuli svou ekonomiku. Ta stále vychází z těžby. Výroba tam nikdy nebyla tak intenzivní jako na Západě. Teď dochází k panickému vykupování základních potravin či hygieny,“ zmínil ekonom. Rusko v souvislosti s pádem rublu drtí vysoká inflace.

Strach obyvatel vede k masivnímu vykupování základních potravin a dalších běžných výrobků. Nedostatkové zboží se stalo například z cukru, soli, obilovin, brambor, kukuřice, hygienických potřeb či ze základních léků, jako je Aspirin nebo Nurofen. Že je ruská ekonomická soběstačnost spíše mýtem, si myslí i spolupracovník CNN Prima NEWS v Rusku Jiří Just.

„Už teď jsou v Rusku částečně prázdné regály a problémy se budou vršit, protože země nebude mít investice. Základní potraviny vyrobit umí. Jenže stroje, které k tomu používá, se skládají ze západních součástek,“ řekl. Podle něj sice Rusové dokáží vypěstovat brambory, ale jen těžko bez sadby, kterou jim donedávna dodávali Nizozemci.

Podobný příměr zmínil i Kovanda. „Toaletní papír si nakonec Rusové dokáží vyrobit sami. Budou mít ale obrovské problémy v náročnějším strojírenství, kde se bez součástek Západu těžko obejdou. A představa, že za den přesměrují plyn do Indie nebo Číny, je úplné sci-fi,“ prohlásil.

Těžko odhadnout, jak to bude nakonec s ruskými dodávkami plynu do Evropské unie. Zatímco Polsko navrhuje okamžité embargo, jiné státy v čele s Německem uvádějí, že si EU něco takového nemůže dovolit. Moskva nyní tlačí na lídry Západu, aby za plyn a ropu platili v rublech. To státy EU rezolutně odmítají.

Tagy: