Protržení přehrady je komplikací pro Ukrajince, ale i Rusy. Komu nakonec uškodí více?

Pohled na zničenou Kachovskou přehradu

Kachovská přehrada je zničená

Prolomení Kachovské přehrady, které způsobila exploze, výrazně zahýbá s dosavadním průběhem války na Ukrajině. Obránci musejí využít kapacit vyčleněných pro přípravu protiofenzivy do boje se záplavami. Rusům zase vylití vody komplikuje život na Krymu, živel navíc rozmáčí jejich defenzivní pás.

Během války na Ukrajině se už několikrát ukázalo, že všechno není úplně tak, jak se zdá na první pohled. Vyhození Kachovské přehrady do povětří se zdá být primárně obřím problémem pro Ukrajince, situaci ale paradoxně komplikuje i Rusům.

Prozatím není stoprocentně jasné, kdo zničení přehrady způsobil. Obě strany se obviňují navzájem. Ukrajinská rozvědka tvrdí, že ruští vojáci přehradu, kterou okupují, podminovali už loni v dubnu, právě kvůli možnosti provést nenadálou sabotáž. Moskva obratem obvinila z katastrofy Kyjev. Informoval o tom list The Guardian.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry ukazují momenty po explozi Kachovské přehrady. Ihned se začala přelévat masa vody

„Přehrada je velmi důležitá hned z několika důvodů. Je obrovskou zásobárnou vody pro lidi na horním toku řeky. Zemědělci na ni spoléhají při pěstování plodin. Protržení hráze by mohlo mít dopad na desetitisíce lidí. Přehrada navíc poskytuje vodu, jež ochlazuje jadernou elektrárnu v Záporoží, která je teď pod ruskou kontrolou,“ uvedl web BBC.

Kachovské přehradě na Dněpru se někdy přezdívá Kachovské moře, protože je tak velká, že se na některých místech nedá z jednoho břehu dohlédnout na druhý. Prolomení hráze způsobilo, že se do ukrajinské krajiny vylilo obrovské množství vody. Záplavy zasáhly Chersonskou oblast i samotné město Cherson. Do Dněpru se navíc dostalo průmyslové mazivo. Kyjev zničení přehrady označil za „ekocidu“, upozornila CNN.

Kdo na sabotáž více doplatí?

Zahraniční experti prozatím nejčastěji pracují s verzí, že sabotáž spáchali Rusové, zřejmě ve snaze znesnadnit Ukrajincům postup na úsvitu protiofenzivy. Jeden z možných scénářů ukrajinského protiútoku totiž počítal s tím, že Ukrajinci překročí Dněpr a pokusí se Rusy vytlačit dále od Chersonu a třeba až na Krym.

Jenže současné projekce dopadů záplav, které nyní postupují ukrajinskou krajinou, ukazují, že zhruba 70 procent vody by se mělo vylít na levý břeh Dněpru – tedy na území, jež okupují Rusové.

Rozmáčený terén tak komplikuje nejen ukrajinskou protiofenzivu, ale i ruskou obranu. Voda má totiž v několika příštích hodinách podemlít první linie ruského obranného pásu.

Armáda Moskvy vystavěla obrannou linii, která se údajně táhne podél celé fronty. Její součástí jsou zákopy, opevnění nebo miny.

Na vodě z Kachovské přehrady jsou navíc závislí lidé na Rusy anektovaném poloostrově Krym. „Kachovka zásobovala vodou Krymský poloostrov, takže když teď Rusové o ni sami přišli, bude to v létě na Krymu opravdu velmi zajímavé,“ sdělil pro CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr.

Podle Ukrajinců by měla voda začít opadat zhruba po 70 hodinách. Nejméně několik dní až týdnů proto zřejmě bude ukrajinská protiofenziva vedená přes Dněpr velmi nepravděpodobná.

Tagy:
válka Ukrajina přehrada Rusko sabotáž Nova Kachovka protiofenzíva Kachovská přehrada