Plyn a elektřina podraží. Pokud máte nízké příjmy, na energie by vám mohl přispět stát

Karel Havlíček

Máte nízké příjmy? Pak vám stát bude přispívat na energie

Pokud máte nízké příjmy, mohl by vám stát přispívat na energie. Alespoň podle návrhu Karla Havlíčka, který by ještě před volbami měla projednávat vláda. Stát by chtěl lidem pomoct kvůli razantnímu zdražení plynu a elektřiny. Domácnosti by za ně během příštího roku mohly platit až o desítky procent víc.

Takzvaná energetická chudoba by při očekávaném zdražování plynu a elektřiny hrozila podle evropské komise až třem a půl milionu Čechů.

Podle zdrojů CNN prima NEWS by přitom ke zdražení energií mělo dojít nejpozději na začátku příštího roku. Mluví se o tom, že by se cena měla zvednout až o pětinu. To by pro běžnou čtyřčlennou rodinu mohlo znamenat výdaje vyšší o několik tisíc korun.

Vláda má prý řešení – ohroženým rodinám chce finančně přispět. „Těm, kterým hrozí energetická chudoba, tak to jsou sociálně slabší, handicapovaní, jsou to senioři. My se nemůžeme dostat do situace, že na ně to bude mít nějaké fatální dopady,“ sdělil ministr Karel Havlíček.

Jenže ekonomům, opozici ani velké části občanů se takový návrh nelíbí. „Je to vlastně nelogické. Nejdřív si uměle zdražíme elektřinu a plyn a pak budeme dotovat lidi, kteří na to nemají, a bude to platit střední třída. Na tom budou biti živnostníci, podnikatelé, ekonomicky aktivní lidé. Je to prostě socialismus se vším všudy,“ vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda.

„Kapsa vlády není bezedná. Už teď se extrémně zadlužujeme a nemůžeme stále dokola dotovat, dotovat a dotovat. Dotace je vždy, že dáte něco na úkor někoho jiného. Nejdřív to někomu musíte vzít. Nebude to problém jen pro nízkopříjmové. Tudíž je to potřeba řešit systémově, ne jenom pro jednu skupinu,“ okomentoval návrh poslanec Jan Skopeček (ODS).

Návrh ale nachází i podporu – třeba mezi částí ekonomů. Podle nich by byl tento zásah pro státní rozpočet tak nízký, že je to vlastně jedno.

„Ty domácnosti za to nemůžou. V průběhu koronavirové krize měla Česká republika dostatek peněz i na schodky rozpočtu ve výši pět set miliard. Takže věřím že na tento dílčí krok se nějaké peníze najdou,“ uvedl ekonom Pavel Peterka.

„Nepředpokládám, že by to bylo pro rozpočet fatální. Experti ministerstva financí se na tom budou také podílet, takže teď v tuto chvíli já neznám přesně, na čem se shodneme,“ sdělila ministryně financí Alena Schillerová. Koho přesně by se dotace týkaly, ale zatím není jasné – vláda si totiž ještě neurčila, kdo je podle ní nízkopříjmový.

Tagy: