Schillerová se ostře pustila do bank i Stanjury. Češi platí zbytečně dražší hypotéky, tvrdí

Alena Schillerová (ANO) v Partii Terezie Tománkové

Hypotéky zlevňují pomalu

Hypotéky zlevňují jen málo, úrokové sazby by mohly klesat rychleji. Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) obvinila banky, že se snižováním úroků vyčkávají. Od září se totiž razantně navýší poplatky za předčasné splacení úvěru. Schillerová se pustila také do současného šéfa státní kasy, Zbyňka Stanjury (ODS), kterého nazvala ministrem bank. Finanční ústavy i resort financí ale kritiku odrážejí.

Podle Aleny Schillerové prý mají Češi dražší hypotéky, než by mohli mít. Někdejší ministryně financí vadí, že zatímco Česká národní banka (ČNB) už snížila své sazby o třetinu, komerční banky jsou výrazně pomalejší a záměrně nechtějí sazby snižovat. „Důvod je jasný, banky čekají na prvního září, kdy vstoupí v platnost zákon, který jim umožní účtovat za předčasné splacení tučnou pokutu,“ nechala se slyšet Schillerová ve videu na Instagramu.

ČTĚTE TAKÉ: Výdaje na výsluhy policistů či vojáků jdou do miliard a prudce rostou. Experti radí propouštět

Finanční domy se brání a tvrdí, že sazby ČNB, které dává exministryně za příklad, mají na vývoj cen hypoték jen malý vliv. „Banky vycházejí z úplně jiných sazeb, než je repo sazba ČNB, a tyhle sazby klesají daleko pomaleji,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS analytik České spořitelny Michal Skořepa.

Právě zavedení sankcí by paradoxně mohlo konečné úroky pro žadatele o hypotéku snížit, protože riziko, že klient „uteče“ k jiné bance, teď musí finanční domy zohledňovat v úrocích. „Počínaje zářím tohle druhé riziko odpadne. Tím pádem se dá očekávat, že na podzim úrokové sazby u hypoték pravděpodobně půjdou alespoň trochu dolů,“ uvedl Skořepa.

Schillerová přitom kromě bank obvinila i ministra financí Stanjuru, že zavedením sankcí jde proti mladým a střední třídě a slibuje, že pokuty zruší, pokud bude u vlády. „V žádném případě nejde o iniciativu ministra Stanjury, protože problematika předčasného splacení hypoték se řešila už v minulém volebním období. Tehdejší poslanec Jan Řehounek z hnutí ANO dokonce navrhoval, aby maximální pokuta za předčasné splacení byla tři procenta,“ řekla mluvčí ministerstva financí Petra Vodstrčilová.

Strop přitom tato vláda stanovila na jedno procento. Z jednoho milionu tedy majitel hypotéky doplatí maximálně deset tisíc korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Olympiáda v Paříži je ekonomické fiasko, míní Kovanda. Příjmy srazila i bezpečnostní opatření

Tagy:
Alena Schillerová ODS banky ANO 2011 Zbyněk Stanjura úvěr předčasné splacení Ministerstvo financí České republiky