Schillerová: Stanjura se mě bojí. Příští volby drtivě vyhrajeme, Babiš je fenomén

Alena Schillerová v Partii (7. 5. 2023)

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) se v rozhovoru pro CNN Prima NEWS velmi zostra pustila do současného šéfa státní kasy Zbyňka Stanjury (ODS). Prohlásila například, že byla lepší ministryní než Stanjura. Mluvila také o „trojvládí" v hnutí ANO i o ambiciózních plánech pro příští sněmovní volby.

Kdo do budoucna povede hnutí ANO? Vy, nebo Karel Havlíček?
Za rok máme sněm, na kterém se bude volit celé vedení. Pevně věřím, že předsedou zůstane Andrej Babiš.

Tak se zeptám trochu jinak. Kdo bude kandidátem na premiéra v příštích sněmovních volbách?
To je velice předběžné řešit. Ale osobně věřím tomu, že Andrej Babiš bude předsedou hnutí i lídrem do parlamentních voleb v roce 2025. Nebavili jsme se o tom. To je můj názor, který budu prosazovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bojovník proti fanatikům, ale také pokrytec. Babiš znovu cíleně rozděluje společnost

Proč je tedy teď předsedou stínové vlády ANO Karel Havlíček? Není to pro voliče trochu matoucí?
Dohodli jsme se, že si rozdělíme role. Já se věnuji klubu, řídím 71 poslanců. Karel Havlíček řídí stínovou vládu. Andrej Babiš se hodně věnuje práci v terénu, hnutí ANO dovnitř, točí videa a na podzim vyjede se svým obytňákem a pomůže nám v kampani do evropských voleb. Bude se zaměřovat tímto směrem. Stínová vláda vznikla, abychom upozorňovali na to, co vláda Petra Fialy dělá špatně a přicházeli s alternativami. Každý týden zasedáme a komentujeme to.

A Babiše to nebaví, tak to dělá Havlíček?
Takhle bych to neřekla. Prostě jsme si to tak rozdělili. Nevidím jediný důvod, proč by měl Andrej Babiš z politiky odejít, pořád má co říct. Andrej Babiš je fenomén. Nejsem žádná šílená fanynka. Umím mu oponovat, jinak by si mě nevážil. Ale neobyčejně ho obdivuji v tom, jaký je dříč a jak umí jednat s lidmi. Má obrovský potenciál.

Děláte si tímhle „trojvládím“ větší koaliční potenciál mimo jiné pro ODS? Protože občanští demokraté by určitě nechtěli sedět ve vládě s Andrejem Babišem.
Neděláme si žádný koaliční potenciál. My hlavně makáme. Děláme důslednou opoziční práci. S touto vládou to jde samo, protože to je jedna chyba za druhou. Pro nás bude nejzásadnější udělat co nejlepší výsledek ve sněmovních volbách a oslovit co největší množství voličů. Když uděláme dobrý výsledek, budeme bohatá nevěsta.

Hnutí ANO má za cíl být po volbách bohatou nevěstou.

Dokážete si představit, že by ANO šlo do koalice s ODS?
Umím si představit jakoukoliv koalici, kde budeme moci hrát významnou roli a prosazovat svůj program. Nevím, jestli by to splňovala koalice s ODS. Soustředím se na jinou věc: vyhrát naprosto drtivě volby, aby nebyla pětikoalice schopna sestavit vládu.

Věříte, že to tak dopadne?
Věřím.

Nějakého koaličního partnera ale zřejmě i tak budete potřebovat.
Když budeme bohatá nevěsta s obrovským množstvím hlasů v Poslanecké sněmovně, tak věřte, že si budeme vybírat. Koaliční potenciál je důležitý. A ten budete mít, když bez vás nikdo žádnou vládu nesestaví. To je náš cíl. Pak si budeme vybírat.

Dovolím si říct, že jsem byla lepší ministryně financí, než je Zbyněk Stanjura.

Myslíte si, že jste byla lepší ministryní financí než váš nástupce z ODS Zbyněk Stanjura?
Jsem velmi pokorný člověk a nerada se chválím. Měli by to hodnotit jiní. Ale tady si dovolím udělat výjimku a bezesporu řeknu, že jsem byla určitě lepší v tom, že jsem dělala transparentní rozpočtový proces, nevnášela jsem do toho ideologii, ala poctivost. Stojím si za vším, co jsem jako ministryně financí udělala, zejména v covidové době. Takže v tomto směru si dovolím říct, že jsem byla lepší ministryně financí, než je Zbyněk Stanjura.

Jak to myslíte, že není transparentní?
Povýšil svoji stranickou ideologii nad poctivou práci ministra financí. Což se projevuje tak, že na rok 2023 sestavil naprosto „fejkový“ a nepoctivý rozpočet plný účetních triků a podvodů. To je dnes jednoznačně prokázáno. Po roce a tři čtvrtě se mi podařilo dostat ho na rozpočtový výbor, aby nám vysvětlil klíčové věci. A on se musel přiznat k tomu, že dal do rozpočtu vylhaných 50 miliard z modernizačního fondu, které nikdy nepřijdou. Měl tam naprosto na vodě postavené příjmy z windfall tax. Nedodržuje základní dokumenty, které musí v určitých termínech předkládat a zpracovávat podle rozpočtových pravidel. Buď je zpracuje pozdě, nebo mu nesedí čísla. A nevěřím, že to je chyba úředníků, na které to někdy svádí. Ti pracují pořád standardně kvalitně.

Dokážete se o tom se Zbyňkem Stanjurou bavit, když se potkáte třeba na chodbě ve Sněmovně?
On se se mnou vůbec nebaví. S bídou mě pozdraví. Za dva roky za mnou byl jednou jedinkrát kvůli windfall tax. Vůbec nekomunikuje, vše se dozvídám z médií.

Vy jste s ním jako ministryně komunikovala? Tehdejší opozice si taky stěžovala, že s nimi vaše vláda nemluví.
Komunikovala jsem s celou opozicí. V covidu jsem musela. Chodila jsem téměř pravidelně na rozpočtový výbor, protože jsem to cítila jako povinnost. Tam přeci ministr musí chodit. Zbyněk Stanjura se tam podle mě bojí. Přijde mi, že se i vyhýbá debatám se mnou. Vždy si udělá čas maximálně jednou za půl roku, jinak ho v diskusi nepotkám.

Proč myslíte?
Bojí se konfrontace, protože mám argumenty opřené o čísla. Přeci si nemůže dělat, co chce. Já se zpovídala národu, co udělám s penězi, které jsme od lidí vybrali. On to nedělá. Všichni předchozí ministři financí do jednoho dělali poctivou práci a poctivou rozpočtovou politiku. Mám na mysli to řemeslo. Stanjura je první, který to absolutně nedodržuje. Roky jsme bojovali, abychom získali kredit těch nejvýznamnějších ratingových agentur, protože potom si díky tomu půjčujete výhodněji. Když kredit ztratíme, doplatíme na to miliardami korun. A kvůli Stanjurovi to ztratit můžeme. To mě vytáčí, jak to dělá. Už jsem ve varu.

Nejsem přesvědčená, že současný ministr financí pracuje sedm dní v týdnu.

Máte teď, když jste v opozici, prostor na sebereflexi? Vidíte zpětně nějaké chyby, které vaše vláda udělala?
Určitě je spousta věcí, které by se daly udělat lépe, rychleji. Ale snižovali jsme schodek, zvyšovali jsme investice. Přišel covid a tam nebyl čas na přešlapování. A to je další věc, co mně vadí. Vláda prochází krizí a my jsme v takové situaci dělali sedm dní v týdnu. Nehledělo se na to, že je sobota. Nejsem přesvědčená, že současný ministr financí pracuje sedm dní v týdnu.

A je to nutné?
Když jste v krizi, tak to nutné je. Neříkám, že je to nutné pořád. Ale když jsou krizové měsíce, tak prostě musíte. Navíc Babiš tu vládu řídil. Mám pocit, že Petr Fiala ji neřídí. Drží ho jediná motivace – aby pětikoalici udržel pohromadě.

Co se týče vás samotné – chápete třeba teď s odstupem kritiku za byt v Pařížské, drahé kameramany nebo fotky s pávem?
Byl to byt v Salvátorské, ne v Pařížské. Byly tam čtyři prázdné služební byty a mně bylo nabídnuto, jestli ho nechci využít. Nedomyslela jsem, že by to mohl být problém. Bydlím v Brně, pracuji v Praze, nabídli mi to, tak jsem to přijala. Už bych tam znovu nešla. Pronajala bych si malý být – jak to mám dnes v Holešovicích. Další vámi zmiňovanou kauzu jsem vnímala jako jednu obrovskou nespravedlnost. To byla ideologická nenávist Zbyňka Stanjury. Přišel na ministerstvo a řekl, že chce něco na Schillerovou. Takže oni velice chytrým způsobem pospojovali několik věcí. Nemám pocit, že bych udělala něco jiného, než co se děje na resortech pětikoalice. (Stanjura po nástupu do funkce ministra zadal audit v reakci na zjištění, že v mediálním odboru resortu působili fotograf a kameraman, jejichž prací bylo vytvářet fotografie a videa na sociální sítě Schillerové – pozn. red.)

Vládu často kritizujete za změnu ve valorizaci důchodů. Vaše vláda měla jako jeden z hlavních cílů důchodovou reformu, ale neudělali jste ji. Sama jste přiznala, že vás to mrzí. Jenže nekritizujete teď kabinet za něco, co jste sami nezvládli nebo podcenili?
Když bych hledala trochu ospravedlnění, proč to naše vláda nezvládla, tak to byly ty dva roky covidu, kdy jsme museli naplno řešit úplně jiné věci. Nicméně jsme tehdy požádali nezávislou skupinu OECD, aby nám vypracovala řadu doporučení k důchodové reformě. Zároveň pro paní ministryni Maláčovou vznikla pracovní skupina pod vedením paní Danuše Nerudové. A současný ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka tvrdí, že z celé řady doporučení komise vycházel. Takže něco se odpracovalo, ale nedotáhlo se to. Netvrdím, že má mít Jurečka za rok a půl důchodovou reformu. Kritizuji, že tady pokoutně natvrdo prosazují něco, co s námi jako s opozicí nekomunikují. Čeho dosáhnou? Že to za dva roky změníme?

Hnutí ANO nikdy neslibovalo jako ODS, že ušetříme 120 miliard.

Ekonomové dlouhodobě varují, že důchodový systém je neudržitelný. Vaše a předtím i Sobotkova vláda přidávala důchodcům hlavně před volbami, to byl takový evergreen, že se s blížícími se volbami rozdávají dárečky. Nebyla to chyba?
Nebyly to dárečky. Vezměte si, do čeho Sobotkova vláda přišla. Bylo to po krizi po vládě ODS, kdy se skoro vůbec nevalorizovaly důchody. Vláda, ve které byl Andrej Babiš ministrem financí a vicepremiérem, začala tuto nespravedlnost narovnávat a naše vláda v tom pak pokračovala. Stojím si za tím, že to bylo potřeba. Tato vláda dělá pouze parametrické změny, protože Stanjura nedal na mimořádnou valorizaci peníze. Slíbili, že budou velice úspornou vládou a seškrtají rozpočet na výdajové straně. Zatím jediné snížení výdajů jsou důchody, jinak ani miliarda. Provozní výdaje meziročně vzrostly o 13,1 miliardy. Neumí šetřit.

Pochopitelně jako opozice musíte vládu kritizovat a stavíte se proti škrtům. Konsolidační balíček jste nazvala smrtelným jedovatým koktejlem. Na druhou stranu nevidíte i vy jako exministryně financí, že je potřeba někde šetřit?
Hnutí ANO nikdy neslibovalo jako ODS, že ušetříme 120 miliard. Potom z toho bylo 100 miliard, pak pan premiér říkal 70 miliard. Kde to je? My jsme měli připravený plán konsolidace. Náš plán byl snižovat strukturální deficit zhruba o půl procentního bodu HDP ročně. To je zhruba těch 40 až 50 miliard ročně ušetřených kombinací na výdajové a příjmové straně, abyste nezaškrtili ekonomiku.

Kde konkrétně byste tedy šetřili?
Co podporujeme, a dávno jsme to měli mít, je zvyšování daní ze závislostí – tabák, hazard, tvrdý alkohol. Vím, že je to těžké, protože lobbistické zájmy jsou obrovské. Už dávno jsme měli mít větší zdanění globálních firem, to teď dal pan ministr konečně na vládu. Podívala bych se na daňové výjimky. Celá řada jich je prolobbovaných, ale jsou navázány na struktury ODS. Každý rok jsem na výdajové straně státu seškrtala každému ministerstvu 10 procent, za covidu pět procent. A každý rok takhle najdete 50 miliard.

To by podle vás stačilo?
Chcete zaškrtit ekonomiku? To dělají přesně oni. A ještě dělají chybu, že jdou do sociálních věcí, jako je školkovné. Nesmysl. Musíme mladé lidi podporovat. Pokud bychom byli u vlády, tak ty sociální věci jako školkovné určitě vrátíme.

Tagy: