Schmarcz: Společný trh je největší výhodou členství v EU. Podle Kovandy ztrácíme v dotacích

Komentátor Martin Schmarcz a ekonom Lukáš Kovanda

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (18)

Největší výhodou členství České republiky v Evropské unii je společný trh, řekl v pořadu Svět financí s Trinity Bank komentátor CNN Prima NEWS Martin Schmarcz. S tím souhlasil také hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Za velké selhání tuzemských vlád Kovanda považuje nevyužívání dotací. V infrastrukturních projektech Česko podle něj dohánějí i Rumuni, předběhli nás už Poláci a Maďaři.

„Kdybychom nebyli v Evropské unii, tak přijdeme o společný trh. Kdybychom v EU nebyli, tak i přes všechny problémy, jako jsou různé ‚zelené nesmysly‘ a regulace, které způsobují, že trh neroste tak rychle jako před 15 lety, je na tom tuzemské hospodářství hůř,“ konstatoval Schmarcz.

ČTĚTE TAKÉ: Daňový návrh lidovců snad spadl z nebe, nechápe Bartoš. Zbláznili se, rýpla si i Dostálová

Podle něj v posledních 15 letech nebyl ekonomický vývoj tak rychlý jako v předchozí době. Prvních pět let českého členství v Unii bylo podle něj fantastických. Benefity členství ovšem, i přes podle jeho názoru ne zcela ideální vývoj v posledních letech, stále převažují nad nevýhodami.

„Největší výhoda členství je společný trh. I kdyby nebyly žádné dotace, tak pro nás má cenu sám o sobě,“ dodal komentátor. Kdyby nefungoval trh, tak by Česku podle něj nebyly dotace nic platné.

Jednotný vnitřní trh je největší výhodou členství Česka v Unii i podle Kovandy. „V dotacích jsme ale selhali, a to docela výrazně,“ sdělil ekonom.

Za dobrý příklad naopak považuje Polsko, které je dokázalo využít na důležité infrastrukturní projekty. Oproti období na přelomu milénia se podle něj země vyšvihla a nyní má lepší dálniční síť než Česko. „Co se týče infrastrukturních projektů, jsou na tom lépe i Maďaři, nyní nás dohání dokonce Rumuni,“ uvedl Kovanda. Za nevyužíváním dotací vidí selhání českých vlád.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNUT: Investice do garáží jsou stále populární. Jak se liší ceny v krajích a kde najít nejlevnější?

Tagy:
trh ekonomika projekt dotace Lukáš Kovanda Evropská unie Česko jednotný trh Martin Schmarcz Svět financí s Trinity Bank