Sebevražda, vězení či infarkt. Jak mizí Putinovi nejbližší spolupracovníci?

Bývalý poradce ruského prezidenta Vladislav Surkov

Válka na Ukrajině (21.4.2022 9:00)

Válka na Ukrajině trvá téměř dva měsíce a ruské plány invaze nevychází podle plánu. Země nepřichází jen o vojáky a generály, kteří umírají na bojištích. Prezident Vladimir Putin se podle médií zbavil stovek lidí ze svého okolí. Jeho nejbližší spolupracovníci začínají mizet za ne zrovna jasných okolností.

Sergej Šojgu

Tisíce ztracených jednotek, stovky kusů zničené techniky a totální debakl ruské armády v Kyjevské oblasti. Ministr obrany a do té doby možný Putinův nástupce Sergej Šojgu se během března z ničeho nic na několik týdnů přestal objevovat ve veřejném prostoru.

Zatímco podle oficiální verze měl zdravotní problémy, v médiích se spekuluje o velkých neshodách ministra s Putinem, které způsobila právě bezzubost ruské armády na Ukrajině. Nutno připomenout, že Šojgu za bojeschopnost země přímo odpovídal.

I v současnosti se armádní generál, který měl prodělat masivní infarkt, objevuje v televizi jen výjimečně. Na začátku týdne během svého projevu připustil, že „ruské ozbrojené síly zavedou nové způsoby boje, aby se lépe přizpůsobily moderním podmínkám vojenské konfrontace“.

Právě Šojgu je v souvislosti s ruskými neúspěchy na bojišti často považován za hlavního viníka, protože se mu během jeho působení na ministerstvu obrany zřejmě nepovedlo modernizovat ruskou armádu.

Vladislav Avajev

Na začátku tohoto týdne zemřel multimiliardář Vladislav Avajev. Bývalý viceprezident ruské Gazprombank, který v minulosti spolupracoval se Státní dumou i prezidentskou kanceláří, byl nalezen mrtvý ve svém bytě společně se ženou a dcerou.

Mrtvá těla našla nejstarší dcera. Podle ruské policie byly na všech obětech zjištěny střelné rány. Kriminalisté údajně pracují s verzí, podle níž muž s blízkými vazbami na prezidenta Putina nejprve zastřelil svou ženu, dceru a pak sám sebe.

Gazprombank je jedním z hlavních kanálů mezinárodních plateb za ruskou ropu a plyn. V březnu Putin tlačil na státy Evropské unie, aby si v této bance otevřely účet. Gazprombank by pak převedla eura či dolary na rubly. Následně začal Putin vyžadovat platbu za ruský plyn rovnou v rublech. To však západní země rezolutně odmítly.

Sergej Beseda

Generál tajné služby FSB Sergej Beseda pobýval od března v domácím vězení. Na začátku dubna ho pak Rusové přesunuli do vyšetřovací vazby, kterou tráví ve věznici Lefortovo. Podle zpráv z médií, se měl Beseda provinit tím, že Putinovi podával nepřesné zpravodajské informace o ukrajinském odporu proti invazi a že zbytečně plýtval ruskými penězi.

Beseda údajně disponoval finančními prostředky od Kremlu, kterými měl přispívat k negativním postojům chovaným ukrajinskými obyvateli ke kyjevskému režimu. Vzhledem k obrovské popularitě prezidenta Volodymyra Zelenského je zřejmé, že Beseda ve svém úkolu totálně selhal.

Vladislav Surkov

V dubnu byl zadržen také bývalý Putinův poradce Vladislav Surkov. Stejně jako Beseda je Surkov podezřelý z pronevěry velké finanční částky. Muž, který si vysloužil přezdívku „šedý kardinál“, měl původně za úkol výrazně přispívat k proruským náladám v Doněcké a Luhanské oblasti, informoval ruský opoziční politik Ilja Ponomarev.

Podle něj Surkov patřil ještě v roce 2020 k nejbližším spolupracovníkům Putina. V souvislosti se svým úkolem na Donbasu měl mít od Kremlu k dispozici prostředky v hodnotě přes 5 miliard dolarů (více než 110 miliard korun).

Roman Gavrilov

FSB už v březnu zatkla vysoce postaveného generála Romana Gavrilova. Existuje více verzí, proč byl zástupce vedoucího ruské Národní gardy zadržen. Podle jednoho ze zdrojů blízkých FSB měl Gavrilov stát za únikem tajných informací, které pak vedly ke smrti mnoha lidí. Podle jiné verze má pykat za to, že způsobil ruské nehospodárné plýtvání pohonnými hmotami.

Tagy:
válka Vladimir Putin smrt vězení Moskva sebevražda Kreml Ukrajina infarkt zatčení Sergej Šojgu Evropská unie Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Sergej Viktorovič Lavrov Moskevský Kreml Sergej Kužugetovič Šojgu Kyjevská oblast Roman Gavrilov ruská invaze na Ukrajinu Vladislav Surkov Sergej Beseda Vladislav Avajev