Šéf Rock for People: Světoví umělci se nám nabízejí i sami, zvedáme laťku. Přiblížil novinku

Rock for People se již léta řadí mezi největší české hudební festivaly. Na letošní ročník, který se uskuteční od 12. do 15. června, láká na jména jako Bring Me the Horizon, The Offspring nebo The Prodigy. Odvedenou práci se snaží v Hradci Králové po čas akce užít i její ředitel Michal Thomes. V rozhovoru popsal, jak probíhá domlouvání světových hvězd, kam se festival za takřka třicet let existence posunul, jak Rock for People nahlíží na ekologii a které umělce by rád na festival v budoucnosti dostal.

Letošní 29. ročník festivalu se bude konat již od 12. června. Na co osobně se nejvíce těšíte?
Toho je opravdu hodně. Samozřejmě se vždy těším na show headlinerů, kteří nás v určitém ohledu stojí „nejvíce sil a peněz“. Čím dál tím raději ale objevuji i mladé a zatím neznámé talenty, kterým každoročně dáváme velký prostor. Letos to jsou za mě určitě Crawlers, Noahfinnce, Dead Pony, nebo pak moji oblíbení Kaizers Orchestra. Ti jsou doma v Norsku obrovské hvězdy. A když pominu hudební těšení, festival je pro mě samozřejmě o setkávání a skvělé atmosféře. Celý rok s týmem připravujeme velkou událost, která během čtyř dnů v hradeckém Parku 360 vrcholí a vidět na 40 tisíc spokojených návštěvníků, možnost setkat se s našimi partnery, ale taky dlouholetými kamarády, to je prostě jedinečné. Vždy si chci celý areál užívat jako jeden z návštěvníků: procházím ho, koukám, co všechno se zlepšilo, vymyslelo nového, ptám se našich fanoušků, co je letos nejvíce baví a podobně.

Stíháte vůbec během festivalu také zajít na své oblíbené interprety?
Vždy mám toho vytipovaného hodně. Nechci samozřejmě chybět ani na jednom z našich headlinerů. Raději si toho naplánuju vždy víc, ale samozřejmě ne všechny plány stihnu. Koncertů přinášíme přes 120, k tomu desítky doprovodného programu.

Letošní festival je nabitý hvězdami. Přijedou legendární The Offspring nebo The Prodigy. Dorazí také kanadský umělec Keanu Reeves s kapelou. Jak vůbec probíhá poptávání takových hvězd?
Zabookování světových hvězd předcházejí měsíce vyjednávání. U nás je to orientačně tak, že program jednoho ročníku připravujeme zhruba šestnáct měsíců. Takže ještě než se odehraje aktuální ročník, už jsou v plném procesu přípravy toho dalšího. Díky úspěšným předchozím ročníkům s hvězdami jako jsou Green Day, Muse, Slipknot a další máme už skvělé zahraniční renomé. Sami agenti už tak mají ověřeno, že jsme bez problému schopni postarat se o ty největší světové kapely a stále častěji se nám už nabízejí i sami. Do této pozice jsme se chtěli dostat několik let a jsme moc rádi, že jsme zahraničními agenty takto vnímáni.

Rock for People je největším tuzemským hudebním festivalem. Kolikačlenný tým za ním vlastně stojí?
Přes rok je nás v kanceláři zhruba šestnáct, to je takový „core team“, jak tomu sami říkáme. Kromě festivalu totiž ročně pořádáme i zhruba 40 až 50 samostatných koncertů a další projekty. S blížícím se festivalem ale tohle číslo samozřejmě narůstá o desítky externistů, bez kterých bychom se neobešli. Postupně se čísla zvyšují až na samotný festival, kde se o komfort, bezpečnost, hladký průběh, stavbu a mnoho dalšího stará pár tisíc pracujících.

Řada fanoušků přijíždí na festival autem, chceme, aby si z festivalu odnesli nejen hudební zážitek, ale také zodpovědný přístup k řízení.

I pro letošní rok je hlavním partnerem pro mobilitu Toyota, která zajišťuje dopravu pro kapely a hosty. Co dalšího jste si ve spojitost s touto automobilkou pro návštěvníky přichystali?
Po úspěšné loňské spolupráci se i pro letošek Toyota stala naším hlavním partnerem pro mobilitu. Pro festival poskytne flotilu dvaceti nízkoemisních vozů včetně bateriových elektromobilů a vodíkové Toyoty Mirai. Budou sloužit pro zázemí festivalu i dopravu pro účinkující a VIP hosty. Novinkou bude zcela nová aktivační zóna Toyoty. Návštěvníci ji najdou stejně jako loni před hangárem s prodejem merchandisingu. Oproti loňskému roku se ale zvětší a své návštěvníky bude lákat nejen k prohlédnutí vystavené Toyoty Mirai a bezplatnému dobíjení telefonů v charge boxech, ale úplně poprvé nabídne i nealkoholický bar.

O návštěvníky se postarají profesionálové

Proč jste se rozhodli zřídit ryze nealkoholický bar?
V loňském roce se tato zóna stala přirozeným místem setkávání i odpočinku. Vytvořili jsme proto útulnou zónu, kde mohou návštěvníci festivalu v klidu posedět. Řada fanoušků přijíždí na festival autem, chceme, aby si z festivalu odnesli nejen hudební zážitek, ale také zodpovědný přístup k řízení. Proto pro ně budou připraveny nealkoholické koktejly, po kterých mohou sednout do auta a odjet. A tak vznikl koncept Drink & Drive. Epicentrem zóny budou dva designové kontejnery. V prvním bude velká premiéra v rámci festivalového světa „Drink & Drive bar“. Komplexní nabídka míchaných nápojů z nealkoholických destilátů Vassa na bázi vodky, rumu nebo ginu. Ve druhém bude zajištěn servis nealkoholických vín, sektů a míchaných nápojů od evropského lídra, německé společnosti Kolonne Null. To vše v originální mixologii z rukou profesionálních barmanů. Součástí zóny bude i oblíbené Silent Disco, a to po celé čtyři dny festivalu.

ČTĚTE TAKÉ: Toyota je opět partnerem Rock for People, vytvoří unikátní zónu s Drink & Drive barem

A jak je na tom festival s ekologií?
Snažíme se být příkladní. Dali jsme si za cíl do roku 2030 dosáhnout uhlíkové neutrality. V roce 2022 nám totiž z měření uhlíkové stopy vyplynul nejvyšší podíl emisí právě v oblasti dopravy. Proto jsme se rozhodli v rámci organizace celého festivalu nahradit spalovací motory v co největší míře alternativními pohony. Elektromobily Toyota budou opět nabíjeny přímo na festivalu, vodíková Mirai se bude tankovat klasicky na vodíkové čerpací stanici. Už od 90. let se ale snažíme být při organizaci festivalu maximálně ekologičtí ve více oblastech, vnímáme to jako naprosto přirozené. Samozřejmostí jsou tedy znovupoužitelné kelímky a třídění například sedmnácti druhů odpadu. Využíváme i alternativní zdroje energie. Jedna z našich stageí je poháněná solárními panely a druhá zeleným vodíkem. Park 360, který máme v dlouhodobém pronájmu, funguje na principech cirkulární ekonomiky. Například přečištěnou vodou ze sprch používáme na splachování keramických toalet.

Příští rok oslaví Rock for People 30. narozeniny. Nastal čas bilancovat?
Ta číslovka si to asi zaslouží. Rock for People je festival s nejdelší kontinuální historií v České republice: prošel vzestupy i sestupy, s novým areálem chytil druhý dech a etabloval se mezi nejlepší evropské festivaly. K jednotlivým ročníkům se váže mnoho vzpomínek a příběhů a nepochybně se na nějaký čas stal součástí životů statisíců návštěvníků, kteří prošli jeho branami. Věřím, že splnil nejedno velké hudební přání nebo pomohl objevit nové zajímavé interprety. A určitě se jako kulisa nějakým způsobem propsal do mnoha vztahů a „minipříběhů“, které se na festivalu odehrály. Pro mě je to velmi osobní životní cesta plná zvratů, dynamiky, zajímavých situací, silných emocí, promarněných i využitých příležitostí, chyb a poučení. Určitě nelituji, že jsem se na ni vkročil. Na oslavy třicetin se už teď těším.

Když se tedy za ročníky Rock for People ohlédnete, zažil jste nějaký ročník, kterého jste se vyloženě bál?
Jeden takový ročník, který nikdy nezapomenu, proběhl v roce 2012. Tehdy se nad festivalem potkaly dvě bouře s nejsilnějším větrem, který jsem za celý svůj život zažil. Stany návštěvníků, které nebyly pečlivě ukotvené do země, létaly vzduchem a ve spojení s deštěm to bylo opravdu nepříjemné. Tehdy jsme bohužel museli rušit a měnit některý program, došlo například ke zrušení vystoupení kapely Faith No More. Skvěle jsme z toho tehdy „vyvázli“ se Skrillexem, který bez váhání souhlasil s přesunutím svého setu do velkého stanu, kde se už v danou chvíli schovávaly tisícovky fanoušků. Jakmile začal DJovat, stala se z promočeného davu jedna obrovská párty, na kterou každý její účastník dodnes vzpomíná.

Stále jsou kapely, které bych našim fanouškům i sobě chtěl přivést. Jsou to například Red Hot Chili Peppers nebo System Of A Down.

S blížícími se narozeninami se nabízí i otázka daleké budoucnosti. Kde vidíte Rock for People za dalších třicet let?
Nerad bych spekuloval, nechci mít zbytečně „velké oči“. Máme to nastavené tak, že chceme každým ročníkem zvedat naši pomyslnou laťku stále výš. To se nám daří, za což jsme moc rádi. Určitě budeme chtít pokračovat v cestě mezi špičku evropských festivalů, kam jsme v posledních dvou letech už nahlédli. Dva roky po sobě jsme byli zařazeni do TOP 10 středních evropských festivalů v rámci cen European Festival Awards. Toho si ohromně vážíme a ukazuje nám to, že snad míříme správným směrem. Právě expanze nejen v rámci ČR/SR, ale i k zahraničním fanouškům je krokem, na který se aktuálně soustředíme.

A jakou hvězdu byste si vy osobně přál na festival dostat?
Některé z mých snů už jsem si splnil například v podobě Green Day v roce 2022. Stále jsou ale kapely, které bych našim fanouškům i sobě chtěl přivést. Jsou to například Red Hot Chili Peppers nebo System Of A Down. Dříve bych řekl, že je to z říše snů, ale teď už můžu s klidným svědomím říct, že hrajeme vyšší festivalovou ligu a je to reálné.

Tagy: