Vyhlásíme nouzový stav. Válek hrozí váhajícím senátorům kvůli pandemickému zákonu

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek hrozí váhajícím senátorům

Senátoři vládních stran jsou v názoru na spornou novelu pandemického zákona, kterou ve čtvrtek budou projednávat, rozděleni. Nejednotně bude hlasovat klub STAN i klub ODS a TOP 09, uvedli jejich zástupci. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na tiskové konferenci senátorů ODS a TOP 09 před jednáním pléna varoval, že v případě neschválení normy bude muset vláda počátkem března vyhlásit nouzový stav.

Válek argumentoval tím, že epidemie koronaviru přechází do rizikové skupiny seniorů, proto je podle něj třeba zhruba do poloviny března udržovat opatření v domovech seniorů a nemocnicích.

„Pokud nebude pandemický zákon, aby mohl chránit seniory, bude muset vláda vyhlásit nouzový stav,“ uvedl Válek, podle kterého žádná jiná alternativa neexistuje. Platný pandemický zákon předpokládá účinnost opatření do 28. února. Hlavní části pandemického zákona o možnosti vydávání mimořádných opatření mají platit podle sněmovního znění novely do konce listopadu.

Válek spolu s premiérem Petrem Fialou (ODS) o nezbytnosti normy diskutoval ve středu s vládními senátory. Předseda klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra na tiskové konferenci sdělil, že jeho klub není jednotný. „Počty se vyvíjejí, většina zákon podpoří, jsou i senátoři, kteří ho nepodpoří,“ konstatoval.

Pandemický zákon jako pojistka

„Myslím si, že to protiústavní není, ale samozřejmě tam je řada věcí, které v závislosti na situaci pandemie svým způsobem omezují práva lidí a jejich osobní svobodu, ale jenom proto, že chceme zabránit tomu, aby se epidemie případně ještě nezhoršila. Doufám, že tomu tak nebude. Je to jenom pojistka,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS senátor Roman Kraus (ODS).

Podobně je rozdělen i klub STAN. Podle jeho předsedy Petra Holečka se část senátorů přiklonila k názoru ústavně-právního výboru, podle kterého nebyla předloha řádně projednána a zákonodárci nedostali dost prostoru na jeho prostudování. Druhá část se kloní k zdravotnímu výboru, podle kterého by novela mohla pomoci s jemnějšími nástroji, než je nouzový stav, překlenout dobu slábnutí epidemie a její případný podzimní návrat.

Vládní novela pandemického zákona mimo jiné rozšiřuje možnosti vydávání proticovidových opatření a umožní posílat lidi do karantény či izolace také krátkou textovou zprávou. Senátní výbory se k předloze postavily rozdílně.

V Senátu na rozdíl od Sněmovny nehraje v postoji k pandemické novele až takovou roli to, zda jeho členové patří k vládnímu, nebo k opozičnímu táboru. V ústavně-právním výboru podpořili návrh na zamítnutí všichni přítomní včetně senátorů zvolených za koaliční hnutí STAN. Panovaly mezi nimi pochyby o souladu některých ustanovení zákona s Ústavou. Jde mimo jiné o příkaz karantény po návratu ze země označené z hlediska možnosti nákazy koronavirem za rizikovou a o nařizování karantény či izolace textovou zprávou. Senátoři se také pozastavovali nad zrychleným schvalováním novely ve stavu legislativní nouze.

Senátoři KDU-ČSL normu většinově podpoří, uvedl místopředseda lidoveckého klubu Lumír Kantor. Je podle něj třeba, aby stát byl připravený i na případnou další vlnu pandemie. „Bez zákona bychom s jejím zvládáním měli velké problémy,“ míní. Jeho kolegyně Jitka Seitlová připomněla, že po debatě ve Sněmovně vláda návrh upravila.

Naopak aktivně hlasovat pro návrh nebude žádný ze senátorů klubu Proregion, který sdružuje zákonodárce opozičních ANO a ČSSD. Oznámil to předseda frakce Jaroslav Větrovský (ANO). Klub sdružuje devět senátorů.

Zákon na jedno použití

Členové klubu SEN 21 a Piráti připravili sadu pozměňovacích návrhů. Senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti) novinářům řekl, že pokud Válek přirovnává normu k hasičské stříkačce, kterou nechce nikdo používat, ale musí být připravena pro případný zásah, je v horní komoře čas tuto stříkačku opravit. Chce upravit možnost čerpat kompenzace v případě omezení podnikání tak, aby se týkaly nejen skutečné škody, ale i újmy. Senátorka Adéla Šípová navrhne změnu pravidel pro izolace po antigenním testu nebo návratu ze zemí s vyšším rizikem infekce.

„Místo toho, abychom se věnovali přípravě třeba kvalitního krizového zákona, který bude obecně mířit na krizové stavy, vysilujeme se v pandemickém zákonu, který se sice jmenuje pandemický, ale je postavený jenom na pandemii covidu. Jakmile skončí covid, skončí i smysl toho zákona. Vysilujeme se nad něčím, co je zákon na jedno použití,“ řekl CNN Prima NEWS senátor Václav Láska (SEN 21).

Platný zákon předpokládá účinnost do 28. února. I v případě, že by Senát předlohu zamítl, Sněmovna by měla dost času jeho veto vládní většinou poslanců přehlasovat tak, aby vyšla ve Sbírce do konce února. Prezident Miloš Zeman už ohlásil, že zákon podepíše. Pokud nebude norma ke konci února připravena, hrozí podle Válka to, že přestane fungovat pomoc armády při zvládání epidemie či takzvaná Chytrá karanténa.

Navržená novela dá úřadům pravomoc nařídit testování na koronavirus prakticky všech skupin lidí, kteří pracují nebo chodí do školy, i předškoláků. Restrikce by se nadále mohly týkat zejména omezení počtu návštěvníků nebo zákazníků, otevírací doby a povinnosti nosit respirátor. Úřady by mohly regulovat například i činnosti vykonávané přímo u zákazníka. Jde třeba o kadeřnické služby a o kosmetiku. Horní hranici všech postihů, které mohou úřady uložit podle pandemického zákona, novela snižuje po sněmovních úpravách na pětinu.

Parlamentní komory schvalují předlohu v době, kdy vláda oznámila uvolňování protikoronavirových opatření. Premiér Fiala ve středu ohlásil, že od března bude zachováno prakticky už jen nošení respirátorů. Válek ve čtvrtek uvedl, že respirátory a roušky bude možné v Česku zřejmě odložit v řádu týdnů, nikoli měsíců. „Jde o dohledný horizont, spíš týdny než měsíce, pokud týdny jsou pět, šest týdnů,“ uvedl.

Tagy: