Šest vojáků vypomůže do konce listopadu v domově pro seniory Luxor v Poděbradech

Šest vojáků Armády ČR dorazilo v pátek do domova pro seniory Luxor v Poděbradech ve Středočeském kraji a do konce listopadu tam vypomohou. 57 ze 70 klientů má koronavirus, testy na nemoc COVID-19 prokázaly téměř polovinu nakažených také mezi 50 zaměstnanci. Informoval o tom ředitel domova Jaromír Novák.

V domově se uskutečnila již tři plošná testování, při posledním v pátek přibylo dalších šest nakažených. Odkud nákaza do domova přišla, není jasné. „Možností je více, někteří klienti docházejí k lékaři, dochází sem personál, takže i při maximální snaze a opatrnosti se to sem dostalo,“ řekl Novák.

Dále uvedl, že se zařízení nákaze úspěšně bránilo od března. „V září jsme zaznamenali tři pozitivní ošetřovatelky, takže od 23. září bylo celé zařízení v karanténě,“ vysvětlil Novák. Plošné testování následně 9. listopadu ukázalo 21 nakažených klientů.

U většiny z nich se nemoc projevuje mírně, devět klientů domova ale skončilo kvůli komplikacím v nemocnici, poslední tam byl převezen v pátek 20. listopadu. „Klienti jsou pod dohledem sester, které kontrolují jejich zdravotní stav. V okamžiku, kdy se jim něco nezdá, začíná situaci řešit lékař. A ten raději zvolil ošetření v nemocnici, než aby zůstali tady,“ popsal Novák.

Ze šestnácti dobrovolníků nastoupilo pouze sedm

Ředitel domova požádal prostřednictvím sociálních sítí i webu města Poděbrady o pomoc dobrovolníky. Přihlásilo se jich zhruba 16, skutečně začalo v domově pracovat sedm lidí. „Ve čtvrtek v domově byli čtyři dobrovolníci, v pátek zde máme dva,“ uvedl Jaromír Novák.

📣Jménem vedení domova pro seniory Luxor Poděbrady žádáme spoluobčany o pomoc při zajištění péče o klienty tohoto domova....

Posted by Město Poděbrady on Sunday, November 15, 2020

Další plošné testování se v domově uskuteční příští týden. „Situace opravdu není veselá, ale je řešitelná a řeší se. Pozitivní zprávou je obrovská spoluúčast veřejnosti a zájem,“ řekl Novák. Pomoci se snaží například i děti ve škole a ve školce, dílem zaměstnanci úřadu nebo firem.

Podle vedoucího praporčíka Tomáše Sochora bude šest vojáků provádět pomocné práce. „Je to na dohodě s personálem, který nás bude zaučovat. Budeme jim při ruce, abychom pomáhali,“ uvedl Sochor. Vojáci podle něj budou sloužit ve dvanáctihodinových směnách, ubytovaní jsou v tamní střední zemědělské škole.

Personál domova v pátek zaškolil vojáky v používání ochranných obleků a dezinfekce. „Nemáme zkušenosti, kritériem bylo očkování,“ dodal Sochor s tím, že dobrovolníků z řad vojáků se přihlásilo více, následně se z nich vybíralo.

Tagy: