Schillerová: Daně do voleb nezvýšíme. Debata o nich je nedůstojná, oponuje Švihlíková

Alena Schillerová, Terezie Tománková, Ilona Švihlíková

PARTIE Terezie Tománkové 6.12.2020

Razantní snížení daní, k němuž má dojít od nového roku, zakládá nebezpečný trend. Buď nás čeká zvyšování daní v budoucnu, nebo hrozí privatizace veřejných služeb. Před tímto vývojem varuje ekonomka Ilona Švihlíková. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) není na pořadu dne ani jedno. „Budoucí politické reprezentaci nelze diktovat daně, na nich se musí dohodnout,“ řekla Schillerová v nedělní Partii Terezie Tománkové vysílané na televizní stanici CNN Prima NEWS.

„Tato vláda určitě už žádné systémové změny dělat nebude,“ odpověděla Alena Schillerová na dotaz, zda po razantním snížení daní v důsledku zrušení superhrubé mzdy české občany naopak nečeká jejich brzké zvýšení. „Proč ale v zákoně není, že snížení daní je jen na dva roky? Zvyšovat daně je politicky velmi obtížné a já se obávám, že kvůli tomu dojde k privatizaci veřejných služeb,“ oponovala ekonomka Ilona Švihlíková.

Signálem je podle ní i to, že daňový balíček byl v poslanecké sněmovně prohlasován s Občanskou demokratickou stranou. Podle Aleny Schillerové žádná privatizace veřejných služeb nehrozí. „Neprohlasovali jsme to jenom s ODS. Ale i kdyby, tak proč ne, má-li to pomoci občanům? Žádnou privatizací bych nestrašila,“ odmítla Schillerová. Řekla také, že omezení platnosti daňového balíčku na dva roky nebylo technicky možné. „Budoucí politické reprezentaci nemůžeme diktovat daně. Na nich se musí dohodnout,“ zdůraznila ministryně financí.

Majetkové daně u nás neexistují

Podle Ilony Švihlíkové byla sněmovní debata o změně daní naprosto nedůstojná. „Nemám ráda, když se daňové změny dělají takto narychlo. Vadí mi, že je to metoda krok za krokem. Daňový mix je vrcholně nespravedlivý. Je tam obrovská nerovnováha u daní z majetku, které u nás prakticky neexistují. V ostatních zemích Evropské unie jsou majetkové daně významnou částí daňového mixu. Došlo k obrovským a trvalým změnám na straně příjmů, což oslabí stát,“ opáčila ekonomka.

„Mnohem větší smysl s ohledem na nízkopříjmové občany mi dává zvýšení slevy na dani na poplatníka,“ řekla Švihlíková s tím, že takové opatření by mělo mnohem větší pozitivní dopad na ekonomiku. „Nelíbí se mi, že se taková zásadní věc dává pozměňovacím návrhem, to není důstojná debata, to je jako na tureckém bazaru,“ rozohnila se v Partii Terezie Tománkové.

Obcím dáme 20 miliard

Švihlíková rovněž připomněla, že daňový balíček bude mít velký negativní dopad na příjmy krajů a obcí. „Krajům a obcím jsme letos kompenzovali 13,4 miliardy. Jsme si vědomi, že daňový balíček bude mít dopad na sdílené daně a jsme ochotni dát další kompenzace. 20 miliard je férových. Nikdy nemůžeme dát stoprocentní kompenzace,“ odvětila Alena Schillerová.

Diskutovalo se rovněž o avizovaném vetu prezidenta České republiky Miloše Zemana. Jemu se na sněmovnou schváleném daňovém balíčku nelíbí právě zvýšení slevy na dani na poplatníka, která se do zákona dostala na návrh Pirátů. Ti navrhli její valorizaci téměř o deset tisíc korun ročně, což veřejné finance připraví o dalších asi 40 miliard korun. „S prezidentem jsem mluvila, jemu se především nelíbila sleva na poplatníka. Veto spojoval primárně s touto slevou, mně se ta sleva také nelíbí. Ale je to na něm, zda vetuje jakékoli zvýšení slevy, nebo jen nějaké konkrétní,“ řekla ministryně financí.

Podle Schillerové také vláda intenzivně jedná s komunisty, kteří zvednutí ruky pro státní rozpočet na příští rok podmiňují snížením výdajů na obranu o 10 miliard korun. „Hledáme kompromis. Uvidíme, jakého dosáhneme,“ dodala.

Rozhovor Terezie Tománkové s Alenou Schillerovou a Ilonou Švihlíkovou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: