Havlová slaví 70: „Holka z porcelánu“ kdysi vyvolala šok na Hradě. Prošla si slzavým údolím

Herečka a někdejší česká první dáma Dagmar Havlová, která se v umělecké branži proslavila s příjmením Veškrnová, slaví sedmdesáté narozeniny. Jak se dala dohromady s prezidentem Václavem Havlem, proč se rozvedla se svým prvním mužem a čím se živí její jediná dcera Nina?

Dagmar Havlová se narodila v umělecké rodině. Její otec Karel byl hudební skladatel, o pět starší sestra Eva se proslavila jako operetní herečka a v Národním divadle v Brně, kde působila, se stala hvězdou. Dagmar se poprvé vdávala ve dvaadvaceti letech, když si vzala svoji první velkou lásku, rozhlasového režiséra a hlasatele Radvíta Nováka, se kterým se znala od svých čtrnácti let.

Jubileu Dagmar Havlové se bude věnovat i středeční speciál pořadu Showtime. Otevřenou zpověď sledujte od 19:55 na CNN Prima NEWS.

Když první manžel umíral, držela ho za ruku

Rok po svatbě se jim narodila dcera Nina, která se vydala úplně jiným směrem než její rodiče. Vystudovala právnickou fakultu a v roce 2015 byla jmenována soudkyní Obvodního soudu pro Prahu 1.

Přestože manželství vydrželo pouhých pět let a rozpadlo se kvůli odlišnému pohledu na budoucnost, navždy zůstali přáteli. Když před osmi lety Novák umíral, stála jeho bývalá žena u postele do posledních chvil a držela ho za ruku.

Románek s mladším kolegou

Po rozvodu s Novákem byla herečka nějaký čas sama, než přišlo natáčení komedie Křtiny, kde se zamilovala do o šest let mladšího hereckého kolegy Michala Peška. „Dáša to brala asi víc vážně než Michal. Pro něj to byl jenom takový hezký románek. On o svých láskách vždycky s oblibou sděloval, že za ten fór to stálo,“ prozradil redakci CNN Prima NEWS Václav Upír Krejčí, který patřil mezi blízké kamarády Michala Peška.

Rande na koncertu Jacksona

Osudovou láskou Dagmar byl první český prezident Václav Havel. Jak ve své knize Deset let s Václavem Havlem napsal jeho mluvčí Ladislav Špaček, začali se spolu stýkat už v době, kdy ještě žila Havlova první manželka Olga. Poprvé se spolu ukázali na veřejnosti na koncertu Michaela Jacksona počátkem září 1996.

„Seděl jsem mezi nimi, abych pro fotografy vytvářel jakousi bariéru mezi Václavem a Dagmar, ale jakmile koncert začal a fotografové odešli, prezident, který si s Dagmar přese mě podával sklenici s pitím, povídá: ‚Co říkáte, pane Špačku, že bychom si přesedli? My máme spolu leccos společného, nejen tu sklenici.‘ Usmál jsem se a posadil se vedle,“ popsal ve své knize Špaček.

Šok na Hradě

Když mu Havel oznámil, že si ji hodlá vzít za manželku, na Pražském hradě zavládlo zděšení. Od smrti prezidentovy ženy Olgy, která zemřela na rakovinu, totiž neuplynul ani rok. „Byl to pro nás šok. Koncem prosince 1996, kdy prezident byl krátce po operaci karcinomu plic, po komplikacích, které ho stály spoustu sil, po krizi, kdy bojoval o život, si nás zavolal na kliniku v Londýnské do svého pokoje. Seděl na posteli, vedle něho Dagmar Veškrnová v modrých šatech a oba se tvářili spiklenecky. Čekali jsme, co nám řekne. Prezident začal, jak měl ve zvyku, dost rozvláčně, ale najednou to přišlo. ‚Rozhodli jsme se, že se ožením. Tady s Dášou.‘ Proč? Vypadlo ze mě. ‚Protože se máme rádi,‘ odpověděl,“ vzpomínal Ladislav Špaček.

Euforii vystřídalo zklamání

Prezident se podle něj mylně domníval, že Dagmar bude všemi milovaná a že ji národ přijme s otevřenou náručí. „Argumentoval, že je to nejoblíbenější česká herečka, milovaná všemi vrstvami. Že je ženou, kterou všichni znají a kterou všichni mají rádi. My jsme jej upozorňovali na to, že teď ji ale lidé uvidí v jiné roli. Nyní že už to nebude ta oblíbená komediální herečka, ale první dáma, která stojí na piedestalu společenské významnosti, úcty a respektu a jejíž prototyp vytvořila asketická paní Olga. A také se tak stalo – Dagmar nebyla přijata veřejností příznivě, a to i proto, že Václav Havel neuposlechl rad, které jsme mu dávali: Vyčkejte, nechtějte ji hned prezentovat veřejnosti,“ přiblížil Špaček.

Slzavé období

Václav Havel takovou reakci národa nečekal a nenadálou situaci dost těžce nesl. „Věřil, že jelikož je Dagmar oblíbená, tak hned od prvního dne budou lidé jásat a budou šťastni, že mají tuto novou milou veselou první dámu. Lid ji ale místo toho přivítal chladně a agresivita médií, zejména bulváru, zbavovala Václava a Dagmar chuti do života. Mnozí se zkrátka nemohli smířit s tím, že se tato komediální herečka najednou stane tím, čím byla paní Olga,“ uvedl Špaček.

Havel tím podle něj velmi trpěl, neboť svou ženu nesmírně miloval. „Byla to poslední láska jeho života. Doufal, že Dagmar bude u veřejnosti oblíbená. To hluboké zklamání, že se to nepodařilo, se na něm podepisovalo a bezpochyby tím trpěl jeho zdravotní stav. A co si musela vytrpět Dagmar Havlová, to je nám jasné. Bylo to opravdu slzavé údolí, kterým si prošla,“ popsal Ladislav Špaček.

Teprve až po několika letech se vše změnilo k lepšímu. „Veřejnost si začala zvykat, že tato žena se vlastně chová ušlechtile, že už to není ta střelená holka z porcelánu, ale dáma, kterou všude ve světě přijímají s velkou úctou a respektem a která důstojně reprezentuje naši zemi,“ uzavřel Ladislav Špaček.

Tagy: