Šídlo: Odchod Lipavského? Na zahraniční politice se nezmění ani čárka. Fiala má poslední šanci

Petr Fiala a Jan Lipavský

Šídlo o odchodu pirátských ministrů

Jestli něco vládní krize neovlivní, pak je to zahraniční politika vlády, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor webu Seznam Zprávy Jindřich Šídlo. Dodal, že Lipavského by mohl nahradit na postu šéfa diplomacie současný ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Šídlo rovněž podotkl, že premiér Petr Fiala (ODS) má poslední šanci rekonstruovat vládu a dát jí nový impulz.

Složitá situace ve vládním kabinetu se podle Šídla výrazně liší od druhého volebního období expremiéra Andreje Babiše (ANO). „Tehdejší předseda vlády si mohl dělat, co chtěl. Vláda Fialy se aktuálně nachází v nejdramatičtější situaci od svého vzniku,“ upozornil v pořadu Nový den s tím, že politická bouře může přinést největší problémy v otázce možné povolební spolupráce vládních stran.

K TÉMATU: Budoucí vláda bude stát před velmi složitým úkolem, řekl Pilip. Zmínil zavedení nových daní

„Jestli něco vládní krize neovlivní, je to zahraniční politika vlády, na níž se shodnou všechny strany kabinetu. Na její podobě se nezmění ani čárka. Mluví se o ministru Dvořákovi jakožto možném nástupci odcházejícího Lipavského,“ poznamenal komentátor. Jaký bude vývoj ohledně stavebního řízení, prý nedokáže odhadnout.

Připustil rovněž, že pokud to bude nutné, může ještě dojít ke změnám na úrovni ministrů. „Premiér má rok před sněmovními volbami poslední šanci, aby vládu nějakým způsobem rekonstruoval a dal jí nový impulz,“ zdůraznil.

„Tuto příležitost si předseda vlády dobře uvědomuje. Teď ještě může posílit kabinet, aby dokázal zvrátit nepříznivý vývoj předvolebních průzkumů, které představují scénář výměny vlády,“ podotkl komentátor a dodal, že dosáhnout takového zvratu bude pro současnou vládní koalici velmi těžké.

Podle exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS by sněmovní volby v září ovládlo hnutí ANO se ziskem 33,4 procenta hlasů. Druhá ODS by získala 14,9 procenta. Do dolní komory Parlamentu by se dostali Piráti, SPD, STAN a TOP 09, ve sněmovních lavicích by však nezasedla KDU-ČSL.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Triumf hnutí ANO, Hrabova dominance i Šlachtovo vítězství. Česko si zvolilo nové senátory

Tagy:
politika Petr Fiala Nový den Jan Lipavský zahraniční politika vláda Jindřich Šídlo Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky