Šikanózní zdravotnictví odrazuje mladé, tvrdí Dostál. Popsal větší problém, než je výše platů

Ondřej Dostál

Co na to vaše peněženka 17.8.2023

Česko trápí nedostatek lékařů, spousta z nich totiž odchází raději do zahraničí. Podle některých hlasů je jejich hlavní motivací vyšší plat. To si však nemyslí expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál, který důvod spatřuje i v „šikanóznosti“ českého zdravotnictví, které klade vysoké nároky na atestace. Dostál to zdůraznil v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

„V Čechách je nepřátelsky nastavený atestační systém, který kdysi býval výrazně lepší, a dokonce nám ho záviděla celá Evropa. Teď je v nepořádku, a právě proto ani nedostatkové profese nemohou být naplněny lékaři, kteří mají odlišný typ vzdělání,“ vysvětlil ve vysílání expert.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Digitalizace zdravotnictví dokáže ušetřit miliardy. Jenže nikdy nebude, zdůrazňuje Pirk

„Navíc současný systém odrazuje i mladé lékaře od toho, aby v tom šikanózním českém prostředí zůstávali. Radši jdou do nějaké normálnější země v tomto slova smyslu,“ dodal.

Podobného názoru je i viceprezident Svazu pacientů České republiky Vladimír Dryml, který se zamyslel nad tím, proč nebyl zachován dřívější atestační systém, a zaměřil se i na nedostatek zdravotních sester: „Dřív byl jednoznačně nějaký atestační systém, kde po třech letech člověk mohl pracovat samostatně. Větší dopad to má hlavně na zdravotní sestry, protože zde je zoufalý nedostatek zdravotních sester. Já nevím, proč musí zdravotní sestra u lůžka pracovat sedm let. To jsou věci, které jsme sice převzali částečně z Evropské unie, ale nutné to nebylo,“ upozornil Dryml s tím, že dalším klíčovým problémem českého zdravotnictví není například jen nedostatek dětských psychiatrů, ale chybí i lékaři, kteří by provozovali třeba rentgen.

Obrovský problém spatřuje také ve velké byrokratické zátěži, na kterou už lékařům nezbývá kapacita. „Tím, že nesmyslně papírují, jim pak nezbývá čas na pacienty. A to je věc, kterou jde vyřešit z ministerstva zdravotnictví,“ nadhodil.

Připustil sice, že i často skloňovaná výše platů v odchodech lékařů do zahraničí roli hraje, nicméně to není podle něho hlavním aspektem: „Ono se za covidu do zdravotnictví dostalo do platů poměrně dost peněz, takže jenom přidání peněz to nevyřeší.“

SLEDUJTE TAKÉ: Mladí lidé si během covidu odvykli sportovat a raději leží v posteli a nic nedělají, zhodnotil současnou situaci kardiolog a senátor za koalici SPOLU Jan Pirk

Tagy: