Silné poryvy větru udeřily v Česku. Hasiči hlásí desítky výjezdů, v platnosti je VÝSTRAHA

Dva spadlé stromy poničily plot v obci Oldřichov v Hájích.

Počasí 17.10.2024 (6:46)

Silný vítr, který ve středu dorazil do Česka, v noci na čtvrtek napáchal rozsáhlé škody. Liberečtí hasiči v souvislosti s větrem evidují již 30 zásahů a jejich pardubičtí kolegové 46. Kvůli silným vzdušným proudům zůstává až do čtvrtečního večera v platnosti výstraha, kterou ve středu vydali odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Silný vítr během čtvrteční noci zasáhl zejména Hlinecko, informují pardubičtí hasiči na síti X. Jen v této oblasti měli 22 výjezdů.

ČTĚTE TAKÉ: Sibiřská anticyklóna se řítí na Evropu. V minulosti zasypala Řím sněhem, nyní přináší mráz

Celkově pardubičtí hasiči evidují od půlnoci 46 zásahů v souvislosti se silným větrem. V obci Včelákov došlo k výpadku elektrického proudu. „Nyní dobrovolní hasiči nahrazují výpadek elektrocentrálami ve školní kuchyni, aby děti v poledne měly oběd,“ uvedli hasiči.

Téměř ve všech případech museli hasiči odstraňovat spadlé stromy, které blokovaly silnice. V Krouně na Chrudimsku také zajišťovali uvolněné tašky na střeše.

Liberečtí hasiči od středečních 18 hodin do čtvrtečních osmi hodin evidují 30 zásahů, informují na síti X. K 23 událostem došlo přímo na Liberecku. V obci Oldřichov v Hájích odstraňovali dva spadlé stromy, které poničily plot. V dalších případech stromy zablokovaly provoz na komunikacích. „Čtyřikrát to bylo na železniční trati, jinak šlo o silnice,“ sdělil zastupující krajský mluvčí hasičů Radek Hon.

Na železnici popadané stromy omezily provoz na tratích ve Frýdlantském výběžku, po jiných trasách tam musely jezdit i některé autobusové linky. Podle údajů na síti X krajského integrovaného systému dopravy IDOL kvůli spadlým stromům jezdily ráno po objízdné trase například autobusy na lince mezi Raspenavou a Ludvíkovem nedaleko Nového Města pod Smrkem.

Starosta z Hejnic ve Frýdlantském výběžku Jaroslav Demčák doporučuje, aby lidé nechodili do okolních lesů. To platí i pro oblíbenou Viničnou stezku, která vede po severních svazích Jizerských hor z Hejnic - Ferdinandova k Oldřichovskému sedlu. „Viničná je zapadaná obrovskými větvemi a spousta jich jen visí v korunách,“ uvedl starosta.

Profesionální meteorologická stanice v Hejnicích je od středy mimo provoz. Podle údajů z amatérských stanic, které má Demčák k dispozici, vítr dosahoval na Ferdinandově v noci na čtvrtek rychlosti přes 120 kilometrů v hodině.

ČHMÚ ve čtvrtek ráno zaznamenal v Libereckém kraji nejsilnější poryv na stanici ve Frýdlantu, který je vzdálený od Hejnic asi deset kilometrů. „Bylo to 22 metrů za sekundu, což je asi 80 kilometrů v hodině,“ řekl Pavel Jůza z ústecké pobočky ČHMÚ. V krajském městě Liberci měl ráno vítr v nárazech přes 55 kilometrů v hodině.

Výstraha v platnosti

Výstraha před silným větrem byla vyhlášena od středečního poledne a zůstane v platnosti až do čtvrtečních 18:00, informují meteorologové z ČHMÚ. Varování se týká oblasti Českomoravské vrchoviny a severních výběžků Čech. V těchto lokalitách vítr může poškodit stromy i budovy a působit komplikace v dopravě.

Odborníci občanům radí, aby si dobře zajistili okna a dveře svých domů a odstranili či upevnili všechny volně uložené předměty. Při pohybu venku by lidé měli dbát zvýšené opatrnosti.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Velká voda zastihla Františka na dovolené. Zničila dům i pneuservis, se ženou spí v karavanu

Tagy:
počasí Evropa Twitter katastrofa Řím Vysočina silný vítr Český hydrometeorologický ústav Česko přírodní katastrofa okres Chrudim katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa Včelákov Krouna