Českem se žene silný vítr, láme stromy a trhá střechy. Tisíce lidí jsou bez proudu

Porucha na elektrickém vedení

Silný vítr od brzkého rána láme stromy v Moravskoslezském, Olomouckém i Zlínském kraji. Trápí také lidi na Jižní Moravě a na Vysočině. Profesionální i dobrovolní hasiči mají kvůli počasí už desítky výjezdů, většinu kvůli popadaným větvím a poškozenému elektrickému vedení. Bez proudu jsou tisíce lidí. K výstraze před silným větrem teď meteorologové přidali varování před povodněmi, které platí od půlnoci pro severní Moravu.

Silný vítr zasáhl v sobotu východní části republiky, v některých okresech platí dokonce vysoký stupeň nebezpečí. Kvůli prudkému větru nejezdí horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku a také kabinová lanovka na Ještěd v Liberci. Na vrcholu už dopoledne přesahoval vítr v nárazech 65 kilometrů v hodině a podle předpovědí má ještě zesilovat.

Podle výstrahy meteorologů může v poryvech foukat rychlostí 90 kilometrů v hodině, místy až 110 kilometrů v hodině. Varování platí až do nedělních 8:00.

Silný vítr, který shazoval větve i celé stromy na elektrické vedení, přerušil dnes odpoledne a vpodvečer dodávky proudu tisícům odběratelů v Česku. Společnost ČEZ evidovala kolem 20:00 přibližně 12 tisíc odběratelů bez elektřiny, distributor E.ON zhruba 500. Výpadky postihly hlavně Moravu a severovýchodní část Čech. Vyplývá to z vyjádření obou firem.

ČEZ večer evidoval 21 poruch na vedení vysokého napětí, zejména v Olomouckém kraji. Podle mluvčí společnosti Soni Holingerové je nejvíc odběratelů bez proudu na Jesenicku, Vsetínsku, Rychnovsku a v okrese Ústí nad Orlicí. Nejčastější příčinou poruch je podle mluvčí pád stromů a větví do vedení. Silný vítr navíc trhá vodiče a láme izolátory.

Kolem 16:00 bylo na distribučním území společnosti ČEZ přes 9000 odběratelů bez proudu, o hodinu později jejich počet klesl na 5500. V podvečer se ale začal opět zvyšovat. Kdy budou poruchy opraveny, bude podle Holingerové záviset na dalším vývoji počasí.

Naopak výrazný pokles poruch zaznamenal vpodvečer distributor E.ON. Ještě kolem 17:30 měla firma bez proudu na 4000 domácností, před 20:00 už jich bylo jen 500. „Nejvíce domácností bez dodávek energií je v okolí Kroměříže a Zlína,“ uvedl za firmu Roman Šperňák.

Na severu Moravy a ve Slezsku hrozí ve druhé polovině noci a v neděli také vzestup řek na první, tedy nejnižší povodňový stupeň. Na menších tocích ale nelze vyloučit krátkodobé dosažení druhého stupně. Důvodem je nasycenost půdy vodou a očekávané noční srážky.

Moravskoslezský kraj

Silný vítr od brzkého rána lámal stromy v Moravskoslezském kraji. Profesionální i dobrovolní hasiči kvůli počasí měli do sobotních 20:00 zhruba 200 zásahů. Nejhorší byla situace na Frýdecko-Místecku. Silný vítr se začal večer uklidňovat. Polovina ze všech zásahů připadala na okres Frýdek-Místek, pětašedesátkrát hasiči zasahovali v okrese Nový Jičín, na Opavsku a Bruntálsku čtyřicetkrát. Okres Ostrava-město eviduje 30 výjezdů kvůli větru, Karvinsko méně než 20 výjezdů.

„Pády stromů si zatím nevyžádaly žádná zranění osob, ani vyšší škody, pokud nepočítám dopolední pád stromu na zaparkovaný osobní automobil ve Frenštátu pod Radhoštěm a několik poškození drátů elektrického vedení,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Kromě popadaných stromů museli hasiči provizorně opravovat i střechy, hlavně plechové.

Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji před polednem hasiči evidovali 21 událostí. Nejčastěji vyráželi na Jesenicko a Olomoucko. „V drtivé většině jde o jednotlivé popadané stromy a to buď na silnice, dráty elektrického vedení či na přístupové komunikace. Nemáme evidováno dosud žádné zranění. Stále fouká, počty výjezdů mohou narůstat,“ řekl mluvčí olomouckých krajských hasičů Radek Buryánek.

Zlínský kraj

Ve Zlínském kraji zaměstnával silný vítr hasiče již v pátek večer, kdy vyjeli ke třem událostem. „Dnes máme události hlášeny zhruba každou čtvrt až půlhodinu, dosud jsme zaznamenali 16 případů,“ uvedl v sobotu po 11. hodině mluvčí zlínských hasičů Roman Žemlička. Také tam ve všech případech jde o popadané stromy, v jednom případě pomáhali upevnit na Uherskohradišťsku uvolněné plechy, doplnil Žemlička.

Jihomoravský kraj

Hasiči v Jihomoravském kraji evidují od půlnoci do sobotní osmnácté hodiny 94 událostí souvisejících se silným větrem. Nejčastěji vyjížděli k popadaným stromům, a to v 87 případech. Jeden strom v Brně odpoledne spadl na kočárek s dítětem, které záchranáři v kritickém stavu převezli do nemocnice.

Vysočina

Hasiči z Vysočiny měli zatím kvůli větrnému počasí asi tři desítky zásahů. Hlavně odstraňovali stromy blokující silnice. Zajišťovali také převrácenou plachetnici na Dalešické přehradě. Vyplývá to z údajů na webu krajských hasičů. Vítr navíc postupně zesiluje.

Tagy: