Situace s covidem se nelepší. Při vstupu do země začínají platit přísnější pravidla

Letiště

Aktuální covidová statistika

Index rizika epidemie zůstává na 71 bodech, tedy čtvrtém z pěti stupňů. Reprodukční číslo, udávající rychlost šíření covidu, se výrazněji nezměnilo. Pro cestující do Česka platí od pátku přísnější pravidla.

Případů nemoci covid-19 v Česku ve čtvrtek přibylo 8032, tedy zhruba stejně jako před týdnem. Dále klesal počet hospitalizovaných s covidem-19 na 5753. Ubylo i pacientů, kteří jsou ve vážném stavu. Index rizika protiepidemického systému PES k pátku zůstává na 71 bodech. Od poloviny ledna se tak vytrvale drží na čtvrtém z pěti stupňů pohotovosti, ačkoli oficiálně v Česku platí dál pátý stupeň.  Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet lidí, jež nakazí jeden pozitivně testovaný, zůstává dnes na 1,03. Také ostatní tři ukazatele, kterými se kromě reprodukčního čísla řídí výpočet indexu PES, se oproti čtvrtku téměř nezměnily. Jde o průměr počtu nakažených na 100 000 obyvatel za dva týdny, čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory a podíl hospitalizovaných, u kterých se covid prokázal až v nemocnici.

Nejvyšší, pátý stupeň PES má platit, když je rizikové skóre systému na 76 či více bodech ze sta. Už 14. ledna ale index klesl na 75 bodů a od té doby se již nedostal na více než 73 bodů. Při loňském zavedení indexu PES ministerstvo uvádělo, že by mělo být zváženo zmírnění opatření, pokud index rizika zůstane aspoň sedm dní v nižším pásmu.

Začínají platit přísnější pravidla pro cestující

V aktualizované cestovatelské mapě je nová kategorie velmi rizikových států, do níž patří například Slovensko, Velká Británie, Španělsko, Portugalsko, pobaltské země, Slovinsko nebo Irsko a většina zemí mimo Evropskou unii. Před cestou do ČR z těchto států musejí lidé podstoupit test a po příjezdu bude povinná pětidenní karanténa. Její ukončení bude možné nejdříve pátý den PCR testem. Zároveň bude platit povinnost deset dní od příjezdu nosit ideálně respirátor alespoň třídy FFP2, nebo alespoň jednorázovou zdravotnickou roušku. Přesná pravidla jsou na webech ministerstva zahraničních věcí a ministerstva zdravotnictví.

V nové nejvyšší kategorii s velmi vysokým rizikem nákazy, značené tmavě červenou barvou, jsou všechny země, které nejsou explicitně uvedeny v nižších stupních cestovatelského semaforu. Původně ministerstvo oznámilo, že před cestou do ČR z těchto států musejí lidé od 5. února podstoupit PCR test, nakonec ale stanovilo do 14. února takzvané přechodné období, kdy je možné do ČR cestovat i s antigenním testem nebo absolvovat test až při vstupu do ČR, tedy v praxi na letišti.

U červených zemí s vysokou mírou rizika bude kromě testu před cestou nutný i další do pěti dnů od přicestování, a to PCR test. Do doby předložení druhého negativního testu je nutná samoizolace, povinností je také deset dnů po příjezdu nosit roušku všude mimo domov. Do této kategorie patří Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Francie, Itálie, Kypr, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Nizozemsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Německo, Švédsko a Švýcarsko a také Azorské ostrovy (Portugalsko), Madeira (Portugalsko) a Kanárské ostrovy (Španělsko).

Pro oranžové, středně rizikové státy podle cestovatelského semaforu se nově zavádí povinnost absolvovat antigenní nebo PCR test před cestou do České republiky, nesmí být starší než 48 hodin. Patří mezi ně Island, Finsko, Norsko a Řecko.

V Evropě má zelenou jen Vatikán

Zelenou barvu, kterou se vyznačují dostatečně testující státy s mírnou nákazou, má z evropských zemí jen Vatikán, z dalších Austrálie, Jižní Korea, Nový Zéland, Singapur a Thajsko. Z těchto států je možné cestovat bez jakýchkoli podmínek.

Výjimky se stále vztahují na mezinárodní dopravu a tranzit přes ČR. Nezbytné cesty bez testu budou nově umožněny pouze v případě, že nepřekročí 12 hodin namísto dřívějších 24. Výjimku mají také pendleři či lidé, kteří jezdí přes hranice kvůli střídavé péči o děti.

Do Česka od soboty nesmějí cizinci přicestovat z jiných než nezbytných důvodů, vláda to explicitně definovala v usnesení. Kabinet zakázal pobyt cizinců v ČR s výjimkami v případě cest do zaměstnání a škol, nezbytných cest za rodinou či blízkými osobami, cest do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb nebo například na svatbu či pohřeb.

Tagy:
nemocnice Vatikán Itálie Španělsko očkování Finsko Portugalsko nákaza opatření Evropská unie vláda Česko koronavirus COVID-19 PES Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ministerstvo zahraničních věcí České republiky PCR Test Protiepidemický systém České republiky