Ostuda českých turistů. Na nafukovací matraci je odnesl vítr, záchranář nešetří kritikou

Záchranáři v Chorvatsku mají plné ruce práce s nezodpovědnými turisty – do problémů se dostala i skupina Čechů, kterou unesl vítr, když byli na moři na nafukovací matraci. Informoval o tom web dnevnik.hr.

Léto začalo pro plavčíky a přístavní úřady bouřlivě kvůli mnoha nezodpovědným turistům, informuje chorvatský web dnevnik.hr. Do problémů se v letovisku Pakoštane dostala i skupina Čechů a Poláků. Ti na nafukovací matraci vyrazili do moře i přesto, že foukal silný vítr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záhadné úmrtí Češky v Chorvatsku. Policie zveřejnila první detaily případu

Ten je následně zavál až na ostrov Pašman a do akce proto museli záchranáři. „Obávám se, že si nebyli vědomi síly bouře,“ řekl kapitán zadarského přístavu Alen Rukavina. Náklady na záchrannou operaci se pohybují kolem 700 eur (více než 17 tisíc korun).

Podle Rukaviny vysoké náklady lidem nevadí. „Když přišli k rozumu, tak v tomto nebezpečném sportu znovu pokračovali,“ pronesl Rukavina. Zdůraznil, že stačí jen sledovat předpověď počasí. „Když uvidíte, že má foukat, nechoďte ven a bude to klidný den pro všechny,“ dodal záchranář.

Plné ruce práce měli chorvatští záchranáři také u Lastova, kde plachetnice s 11 Poláky najela na mělčinu. „Bylo to náročné, ale všechno šlo dobře, zachránili jsme je,“ konstatoval Damian Dundović z Národního střediska pro koordinaci pátrání a záchrany na moři.

Podle záchranářů problémy mívají zejména nezkušení turisté. „Říkáme jim ‚víkendoví kapitáni‘. Jsou to lidé, kteří si předem zarezervují loď a bez ohledu na počasí vyplují. Tak se stává nejvíce nehod,“ upřesnil Dundović. Dodal, že lidé na moři u sebe často nemají telefon, takže si nemohou zavolat pomoc.

Chorvatsko zatím nezodpovědné turisty zachraňuje na vlastní náklady. Například v Rakousku a Švýcarsku se ale vše platí. „Je to téma pro další diskuse. Doposud jsme byli takto orientováni, což neznamená, že do budoucna nebudeme uvažovat o změně modelu,“ uzavřel ministr turismu a sportu Tonči Glavina.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chystáte se do Chorvatska? Podívejte se, kde se vyplatí natankovat a na co si dát pozor

Tagy: