Sledujte Případy Josefa Klímy: Hilsner vraždit nemohl, odhaluje nová rekonstrukce zločinu

Případy Josefa Klímy

Případy Josefa Klímy - Rekonstrukce dokázala, že Leopold Hilsner nemohl zavraždit Anežku Hrůzovou

Jednou podvodníkem, pořád podvodníkem? Tohle pořekadlo by dobře platilo na šéfku jedné právně-realitní kanceláře. Svým klientům totiž dlouhodobě slibuje výhodné koupě nemovitostí v exekucích. Místo zprostředkování koupě ale pouze shrábne peníze formou zálohy a pak už jen mlží. Velké odhalení čeká diváky i ve druhé reportáži pořadu Případy Josefa Klímy. Co když vrahem Anežky Hrůzové v notoricky známém případu nebyl Leopold Hilsner? Reportér Jaroslav Mareš udělal rekonstrukci přímo v Polné u Jihlavy.

Na první pohled to vypadalo jako skvělá nabídka. Společnosti Martiny Purdjakové slibovaly získat nemovitosti v exekucích za zajímavé ceny. Firmy prý dokážou domluvit odkup domů či bytů předtím, než půjdou do dražby. Realita ale byla jiná.

ČTĚTE TAKÉ: Záhadná smrt oblíbeného starosty na Tachovsku. Jeho tělo našli hasiči v ohořelém autě

Desítky klientů podepsaly smlouvu, zaplatily zálohu a potom se nedělo nic. Až po urgencích přišlo mlžení a lži. A to v jednom případu i ve chvíli, kdy už nemovitost koupil někdo jiný. Jedna poškozená v reportáži Marcely Sobotkové přiznala, že přišla o víc než 300 tisíc korun, a další mluví o desetitisícových částkách.

Ředitelka je navíc známou firmou. Za podobnou činnost byla už v minulosti pravomocně odsouzena a lidé, kteří s ní pracovně přišli do styku, o ní nemluví v dobrém. Na co si dát v podobných případech pozor? A mají poškození klienti šanci získat peníze zpět?

Hilsner nemohl být vrahem, dokládá rekonstrukce

Vražda Anežky Hrůzové v Polné u Jihlavy je jedním z nejznámějších a nejdiskutovanějších tuzemských zločinů v historii. Teprve 19letou katoličku v dubnu roku 1899 kdosi brutálně zavraždil. Uhodil ji do hlavy, uškrtil provazem, nakonec podřízl a tělo ukryl do mlází.

Z vraždy byl obviněn Žid Leopold Hilsner a v nestandardním procesu následně odsouzen. Případ vyvolal vlnu antisemitismu, které se začalo říkat hilsneriáda. Pochybnosti o vině Hilsnera panují už přes sto let.

Reportérovi Jaroslavu Marešovi to proto nedalo a vypravil se do Polné, kde udělal vlastní rekonstrukci případu, z níž vyplývá, že pokud platí časová souslednost uvedená ve výpovědích svědků, Hilsner vraždit nemohl. Co všechno při rekonstrukci zjistil? A proč je důležité otázky okolo případu po letech definitivně objasnit?

Případy Josefa Klímy můžete sledovat ve středu ve 22:50 na Primě a v neděli ve 21:30 na CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kdyby nad námi visel trest smrti, rozmysleli bychom si, kolik lidí můžeme zabít, abychom ho nedostali, popsal Klímovi známý vrah

Tagy:
smrt vražda podvod krimi Leopold Hilsner Josef Klíma realitní kancelář Anežka Hrůzová Případy Josefa Klímy