Sledujte SPECIÁL: Rok od korunovace Karla III. Jaké byly klíčové okamžiky ceremoniálu?

Král Karel III. zdraví davy z paláce.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Před rokem, 6. května 2023, byl ve Westminsterském opatství v Londýně slavnostně korunován britský král Karel III. a královna Camilla. Králem se bývalý následník trůnu princ Charles stal již 8. září 2022, kdy zemřela královna Alžběta. Loňského ceremoniálu, prvního po 70 letech, se účastnilo na 2 200 hostů včetně českého prezidenta Petra Pavla a dalších státníků, zástupy lidí korunovaci sledovaly v ulicích britské metropole a další miliony na obrazovkách. Ceremoniál ale kromě nekončícího provolávání „Bůh ochraňuj krále“ doprovázely i menší protestní akce odpůrců monarchie a zatýkání členů republikánského hnutí. CNN Prima NEWS připravuje k výročí speciální vysílání, a to v pondělí od 13:30 hodin.

CNN Prima NEWS odvysílá v pondělí ve 13:30 speciál k ročnímu výročí korunovace britského krále Karla III. Divákům nabídne rozhovory se zástupkyní šéfredaktora webu Expres.cz a expertkou na královskou rodinu Barborou Koukalovou nebo se zahraničním redaktorem Lidových novin Štěpánem Hobzou. Přinese také živý vstup reportérky CNN Terezy Hepburnové přímo z Británie a ukáže popularitu jednotlivých členů královské rodiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kate prochází peklem, tvrdí její přítelkyně. Princezna na tom může být hůře, spekulují média

Loňský okázalý a starobylý obřad vyvrcholil jen několik minut po poledni londýnského času, kdy arcibiskup z Canterbury Justin Welby Karlovi III. na hlavu nasadil korunu svatého Eduarda. Krátce nato byla korunována i panovníkova manželka, královna Camilla, které arcibiskup na hlavu nasadil korunu královny Marie, upravenou speciálně pro ni.

Korunovaci zahájil slavnostní průvod, ve kterém královský pár ve státním kočáru zamířil z Buckinghamského paláce přes hlavní třídu The Mall a Trafalgarské náměstí až do vládní čtvrti Whitehall a Westminsterského opatství. Tam král přísahal věrnost bohu a slíbil spravedlivě vládnout lidem v Británii i v zámořských teritoriích, kde je hlavou státu. Mimo zraky veřejnosti byl pomazán posvěceným olejem a pak mu usazenému na dubovém trůnu krále Eduarda z 13. století v rámci investitury byly předány symboly jako meč, žezlo a jablko.

Po konci dvouhodinového obřadu se Karel III. s Camillou v procesí, jehož součástí byly i tisíce vojenských jednotek, vydal zpět do Buckinghamského paláce. Z jeho balkónu pak zamávali tisícům lidí, kteří se před palácem sešli navzdory tradičně deštivému anglickému počasí. Při tradičním výstupu na balkón Karla a Camillu doprovázeli další členové královské rodiny, včetně prince Williama, jeho manželky Kate a jejich dětí prince George, princezny Charlotte a prince Louise. Královská rodina z balkónu přihlížela zhruba dvouminutovému přeletu vrtulníků a letadel královského letectva (RAF).

Na Trafalgarském náměstí v centru Londýna dopoledne na krále čekali odpůrci monarchie, kteří se sloganem Not my King volali po přechodu Británie ke zřízení s volenou hlavou státu. Policie následně na místě zatkla vůdce antimonarchistického hnutí Republic Grahama Smithe a pět dalších protestujících, uvedla média.

Pětasedmdesátiletý král Karel III. letos v lednu podstoupil zákrok kvůli zvětšené prostatě a Buckinghamský palác poté v únoru odhalil, že se bude léčit s blíže nespecifikovanou formou rakoviny, což znamená, že musí odložit své veřejné královské povinnosti. Karel III. navzdory nemoci ale pokračuje v plnění některých povinností, ale činí tak za zdmi paláce v soukromí. Koncem letošního března pak oznámila manželka následníka trůnu princezna Kate, že má také rakovinu.

Speciální vysílání k výročí korunovace Karla III. sledujte v pondělí od 13:30 na CNN Prima NEWS nebo v tomto článku.

Tagy:
Londýn Velká Británie královská rodina Buckinghamský palác balkon Karel III. Camilla, královna-manželka Britská královská rodina Catherine, princezna z Walesu Canterbury Westminsterské opatství korunovace Karla III.