Nebudou peníze na sociální služby, skončí slevy na jízdné, varuje ČSSD

ČSSD

ČSSD opět apeluje, aby Senát upravil daňový balíček

Představitelé ČSSD na tiskové konferenci zkritizovali daňové změny, které ve Sněmovně prosadil jejich koaliční partner ANO společně s ODS. Podle sociálních demokratů může v důsledku dojít ke zrušení slev na jízdné pro důchodce a studenty. Mohou podle nich chybět také peníze v sociálních službách či v kultuře a vědě.

„To co navrhl pan premiér je cesta, jak oslabit Českou republiky a stát. Je to také obrovská nespravedlnost. Toto není cesta, našim cílem je pomoci ekonomice a podpořit spotřebu,“ uvedl předseda strany Jan Hamáček.

O daňovém balíčku rozhodne Senát. „Sociální demokracie přišla s kompromisním pozměňovacím návrhem, který také snižuje daně, ale ne tak nespravedlivě, řeší také kompenzace pro kraje. Věřím, že ve finále zvítězí Česká republika,“ uvedl.

ČSSD prosazuje daňové sazby 19 a 23 procent, zvýšení daňové slevy na poplatníka z 24 840 na 30 000 korun a obcím a krajům chce zvýšit podíl na příjmech z výběru daně od fyzických osob. Hamáček doufá, že zvítězí varianta, která nepoškodí stát. „ČSSD nemůže sedět a nečinně přihlížet, jak pravicová ad hoc většina prohlasovává věc, která náš stát zásadně mění,“ dodal.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek zase řekl, kde všude mohou peníze chybět. „Nebude ani na investice v oblasti přídavků na děti, skončí sleva na jízdné pro důchodce a studenty, nebude ani na kulturu a vědu,“ pokračoval. Ministryně práce Jana Maláčová dodala, že nebudou peníze na sociální služby.

Daňový balíček a vládní rozepře

Kdyby v Česku nebyla složitá situace kvůli pandemii, ČSSD by patrně vyvolala dohodovací řízení podle koaliční smlouvy s hnutím ANO. „Ale v situaci, kdy je krize, to na prostor není,“ uvedl. Návrhy straníků na odchod z vlády zaznamenal. „Za nás má ale smysl zabojovat, což právě děláme, uvedl. Uvítal by, kdyby v Senátu prošel kompromis

Atmosféra mezi vládními ANO a ČSSD zhoustla kvůli daňovým změnám, které babišovci prohlasovali spolu s ODS. Od některých sociálních demokratů se ozývají hlasy, že by strana měla opustit vládu Andreje Babiše kvůli sporům ohledně zrušení superhrubé mzdy.

K odchodu ze Strakovy akademie vyzval například hejtman Pardubického kraje a někdejší místopředseda ČSSD Martin Netolický. Šéf ČSSD Jan Hamáček ale takový postup odmítl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dal nicméně ČSSD najevo, že by mu ztráta koaličního partnera zase tak nevadila. „Pokud by skončili, tak bych se sebral, vzal s sebou na Hrad pět jmen a vláda by pokračovala. V době, kdy nás ohrožuje koronavirová pandemie, země potřebuje funkční kabinet,“ řekl Babiš v sobotním rozhovoru pro Právo.

To, že by šlo o porušení koaliční smlouvy, premiér neřeší. Dokument, který ANO a ČSSD podepsaly v roce 2018 při vzniku vlády, říká, že pokud pět ministrů jmenovaných za ČSSD podá demisi, musí premiér a všichni ministři za ANO podat demisi do sedmi dnů. Babiš by ale podle svých slov podal demisi jen v případě, že by Sněmovna vyslovila vládě nedůvěru.

Rozbroje v koalici vyvolal daňový balíček. Sněmovnou prošel díky hlasům poslanců ANO a ODS návrh Babiše na nové sazby daně z příjmu z hrubé mzdy 15 a 23 procent. ČSSD to nepodpořila, podle ní půjde o velký nápor na rozpočet. Hamáček předložil vlastní návrh na sazby 19 a 23 procent a na zvýšení daňové slevy na poplatníka měsíčně o 200 korun. Sociální demokraté poté nepodpořili návrh státního rozpočtu na jednání rozpočtového výboru.

Tagy: