Sledujte ŽIVĚ: Nouzový stav chceme prodloužit naposled, slíbil Rakušan. Kývnou poslanci?

Poslanecká sněmovna

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Sněmovna ve čtvrtek posoudí vládní žádost o souhlas s prodloužením nouzového stavu, který platí kvůli uprchlické vlně z Ukrajiny po ruské invazi. Kabinet chce, aby pokračoval dalších 30 dnů, tedy do konce června. Podle ministra Víta Rakušana (STAN) chce vláda prodloužit stav nouze naposled. Jednání Sněmovny sledujte živě v tomto článku.

V 15 hodin se poslanci sešli na mimořádné schůzi, kde projednávají prodloužení nouzového stavu. „S žádostí o prodloužení nouzového stavu přicházíme do Sněmovny naposled,“ slíbil na tiskové konferenci před jednáním Rakušan.

Opět se předpokládá mnohahodinová debata, po níž dolní komora i díky koaliční většině umožní prodloužení nouzového stavu. Ten začal platit 4. března a celkově by tak trval 119 dní.

Opoziční hnutí SPD na tiskové konferenci avizovalo, že prodloužení nouzového stavu nepodpoří. Obstruovat jednání však podle slov svého šéfa Tomia Okamury hnutí nebude. „Nouzovému stavu nebudeme bránit, řekneme si naše vystoupení, stanoviska a bude se hlasovat. Vládní poslanci si prodloužení prohlasují na sílu,“ uvedl.

Opoziční hnutí ANO navrhuje, aby se nouzový stav prodloužil pouze o 14 dnů. „Pak by se vláda měla přijít zpovídat Sněmovně,“ řekla na tiskové konferenci šéfka klubu Alena Schillerová. Hnutí podle ní bude chtít slyšet důvody, proč chce vláda nouzový stav prodloužit.

Žádost vláda zdůvodňuje mimo jiné tím, že úřady musí mít kvůli počtu příchozích nadále možnost činit kroky mimo běžné zákonné postupy. Bez nouzového stavu by úřady také nemohly ověřovat místo skutečného pobytu běženců, případně nastavit mechanismy jejich přemísťování, stojí v materiálu.

Stát musí ve spolupráci s kraji rovněž dál zajišťovat ubytování pro část uprchlíků. Opatření vázaná na nouzový stav se podle zdůvodnění týkají třeba oprávnění k uzavírání smluv s poskytovateli a možnosti využívání prostor, které k bydlení běžně neslouží. Jiná opatření řeší sociální zabezpečení běženců a příspěvek na jejich ubytování v domácnostech.

Koncem března Sněmovna umožnila kabinetu prodloužení nouzového stavu o téměř dva měsíce po zhruba devítihodinové debatě. Do července chce vláda prosadit takové úpravy zákonů, aby nouzový stav už nebyl v budoucnu potřebný.

Jednání poslanců sledujte živě v tomto článku.

Tagy: