Prezident opustí ÚVN a zamíří do Lán. Jaký je jeho zdravotní stav?

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Prezident Miloš Zeman by měl v sobotu opustit pražskou Ústřední vojenskou nemocnici. Tam byl převezen ve čtvrtek poté, co u něj lékaři prokázali nákazu koronavirem. Hlava státu chce následně zamířit na zámek do Lán, kde má v plánu jmenovat Petra Fialu (ODS) premiérem České republiky. Vývoj, který pro vás monitorují naše štáby přímo z místa, můžete sledovat v tomto článku nebo na CNN Prima NEWS.

Ještě v pátek ráno se zdálo, že slib do rukou prezidenta Zemana složí Petr Fiala (ODS) až za dva týdny, kdy by hlavě státu měla skončit izolace. Nakonec bude vše jinak. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček oznámil, že hlava státu nového premiéra jmenuje již v neděli, a to v Lánech. Vzhledem k Zemanově nákaze je však otázkou, jak Fialovo jmenování proběhne.

To však mnozí kritici odsoudili. I podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové výjimky neexistují ani pro prezidenta. Fyzické jmenování premiéra ve chvíli, kdy je prezident nakažen koronavirem, si představit nedokáže. „Nediskutovali se mnou o tom. A opakovala jsem mu, že stále platí tento metodický pokyn, kdy se musí dodržovat pravidla izolace,“ reagovala Svrčinová.

Sám budoucí předseda vlády Petr Fiala řekl, že se má postupovat podle doporučení hlavní hygieničky. „Kancelář Pražského hradu mě informovala, že je v kontaktu s hlavní hygieničkou a bude postupovat podle jejích doporučení,“ uvedl v pátek Fiala. Kancléř Vratislav Mynář ovšem nechtěl na vyjádření Svrčinové reagovat.

Prezident Miloš Zeman si při nedělním jmenování předsedy ODS Petra Fialy premiérem nesmí dovolit projevit nemohoucnost, naopak musí ukázat akceschopnost, řekl politolog Jan Kubáček v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Tagy: