Neobvyklý nález ve Vsetíně: Houbaři našli exotickou želvu, její příběh sdílely tisíce lidí

Na nezvyklý úlovek narazili v sobotu houbaři ve Vsetíně. Místo kozáků nebo hřibů v lesním porostu našli želvu pardálí. Exotický živočich se dostal do péče pracovníků útulku a čeká, až si ho vyzvedne majitel, uvedli vsetínští městští strážníci na sociálních sítích a vyzvali ke sdílení příspěvku.

Želvu houbaři našli v lese nad Horní Jasenkou, informovali strážníci na sociálních sítích. „Než se o něj přihlásí majitel, našla dočasný azyl v útulku ve Vsetíně,“ popsali dále policisté.

ČTĚTE DÁLE: Zmizení kocoura na dovolené je zdrtilo. Zvíře urazilo 1600 kilometrů, aby našlo svou rodinu

Strážníci zároveň požádali o sdílení zprávy. Doufají, že se majitel plazu co nejdříve ozve a želva se dostane zpět domů. Jen do neděle na Facebooku příspěvek nasdílelo více než dva tisíce uživatelů a další přibývají.

Diskutující zároveň pod příspěvkem pochybují, že se vrátí k majiteli. „A to si vážně myslíte, že ta želva někomu utekla? Kočka, pes, papoušek budiž, ale želva? Tu někdo vyhodil,“ zamýšlí se v diskusi pod příspěvkem jeden z uživatelů. Nicméně další argumentuje, že se jedná o velmi rychlá stvoření a stačí chvíli nedávat pozor.

Dnes odpoledne se na nás obrátili houbaři, kteří kromě hřibů našli v lese nad Horní Jasenkou tuto krásnou Želvu pardálí....

Posted by Městská policie Vsetín on Saturday, October 19, 2024

Želvy pardálí (někdy známé i pod označením želvy leopardí) se přirozeně vyskytují v jižní a východní Africe, popisuje živočicha web ZOO Praha. V dospělosti může jedinec vážit až 25 kilogramů.

Krajta byla na útěku několik týdnů

Není to zdaleka poprvé ani naposledy, kdy exotické zvíře bylo nalezeno tam, kde nemá co dělat. Například v roce 2021 z nedostatečně zabezpečeného terária uprchla chovateli ze Strakonicka zhruba metrová krajta. Po několikatýdenním pátrání se plaz objevil při slunění nedaleko od domu majitele. „Obrečel jsem ji už hodněkrát. Dával jsem tomu padesát na padesát, že se najde,“ pronesl po nálezu dojatě chovatel pro CNN Prima NEWS.

Bizarní případ vyšetřovali před rokem v létě policisté v Lehnici na jihu Slovenska. Náhodní chodci strážce zákona zalarmovali poté, co u cesty uviděli klubko hadů. „Nešlo o žádný nemístný žert a policisté na místě nález potvrdili,“ informovali strážci zákona. Ve škarpě u cesty se plazila šestice hadů – tři krajty a hroznýši královští.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Také psi čelí podzimní vlně nemocí, veterinářka doporučuje očkování. Kdy zpozornět?

Tagy: