Převedení energií po úmrtí partnera? Dodavatelé chtějí podepsat nové a dražší smlouvy

Extrémní zálohy na energie

Přepis energií po smrti partnera

Statisíce důchodců se mohou dostat do potíží. Dramatické zdražení energií je totiž může potkat i tehdy, pokud mají dlouhodobě zafixované ceny. V případě úmrtí jednoho z manželů, na kterého jsou energie napsané, totiž někteří dodavatelé ukončují smlouvy. Pozůstalý pak musí uzavřít nový kontrakt. A nový kontrakt znamená i nové, vyšší ceny.

Paní Ludmila žila s manželem třicet let. Smlouvy na energie a plyn byly napsané na něj. Když šla nahlásit dodavateli úmrtí svého muže, aby smlouvy přepsala na sebe, čekalo ji nemilé překvapení. „Nechtěli to přepsat, že se to prý musí ukončit, protože smrtí končí všechny smlouvy. Musela jsem se nahlásit jako nový zákazník, za nové ceny,“ popsala paní Ludmila.

Do teď platila za plyn i elektřinu 950 korun, nově má platit 1 740 Kč. „To mě zarazilo, protože když jsme manželé, tak by ta smlouva měla platit,“ sdělila Ludmila. „Bohužel jde ale o běžný postup a dodavatelé mají ve smlouvách tuto situaci ošetřenou,“ popsal ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Jenže Energetický regulační úřad tvrdí, že smlouvu dodavatel energií ukončovat nemusí. V případě úmrtí, pokud takovou situaci řádně dodavateli doložíme, je možné stávající smlouvu převést na druhého z manželů,“ vysvětlil mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.

„Chybí jim lidskost a někdy i zdravý rozum. Jsme v situaci, kdy dodavatelé od ledna vědí, jakým způsobem budou kompenzováni v případě, že nakoupili za vyšší cenu, než jaký je strop, a myslím, že není důvod, aby se kdokoli z dodavatelů choval agresivním až dryáčnickým způsobem,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

To ale není všechno. Paní Ludmila totiž nedostane ani přeplatky, včetně zvýhodnění v podobě úsporného tarifu. To všechno jde do dědického řízení a na peníze tedy budou mít nárok děti. „Já to zas budu mít v dědickém řízení, kde by to měly dostat i moje dvě děti, které se na tom vůbec nepodílely. Takže oni budou dědit i to, co jsem já platila,“ líčila paní Ludmila.

Pokud smlouva skutečně končí, pak musí dodavatel provést vyúčtování a případný přeplatek se vyplácí dědicům podle dědického rozhodnutí. „Je to hrozné, ptali jsme se, kdy to bude, a oni že toho mají hodně, že hodně lidí zemřelo na covid. Než já to dostanu, tak se zase zdražilo dřevo, já už jsem ho mohla mít dávno koupené,“ stěžovala si Ludmila.

Tagy: