Přerozdělování pojistného na zdravotní pojištění: Nový návrh je nespravedlivý, říká ředitel zdravotní pojišťovny OZP

Součástí novelizace zákona o zdravotním pojištění je problematický pozměňovací návrh Senátu. Podle něj by nový systém přerozdělování pojistného mezi pojišťovnami jednostranně zvýhodnil Vojenskou zdravotní pojišťovnu a narušil tak současný model solidarity mezi pojišťovnami, kdy se vybrané pojistné rozděluje na základě věku, pohlaví a zdravotního stavu pojištěnců.

„Navrhovaná změna by znamenala, že by si Vojenská zdravotní pojišťovna ponechala nejen pojistné, které vybere na své pojištěnce, ale ještě by získala podíl od ostatních pojišťoven. To by narušilo princip spravedlnosti,“ vysvětlil v pořadu Interview PLUS generální ředitel zdravotní pojišťovny OZP Radovan Kouřil.

Dopad této změny by podle něj mohl dosáhnout až dvou miliard korun. „Jde o vyčlenění vojáků a vojenských studentů z přerozdělování, což by finančně posílilo Vojenskou zdravotní pojišťovnu,“ dodal. Svaz zdravotních pojišťoven proto zaslal poslancům otevřený dopis, ve kterém na tento problém upozorňuje. Kouřil zároveň věří, že návrh odmítnou jak Ministerstvo zdravotnictví, tak Ministerstvo financí.

Snazší slučování zdravotních pojišťoven

Naopak prospěšná je snaha o snazší slučování zdravotních pojišťoven. Také tento senátorský pozměňovací návrh čeká na schválení ve Sněmovně. Podle generálního ředitele zdravotní pojišťovny OZP Radovana Kouřila jsou totiž dnešní pravidla slučování zdravotních pojišťoven velmi přísná a problematická. Pojišťovny se totiž mohou sloučit až ve chvíli, kdy nejsou schopny hradit své závazky vůči poskytovatelům zdravotní péče po dobu šesti měsíců. Slučování až v takové fázi by bylo podle generálního ředitele zdravotní pojišťovny OZP Radovana Kouřila „příliš pozdní reakcí“.

Problém s dostupností služeb v budoucnu

Dalším problémem, na který generální ředitel OZP upozornil, je dlouhodobá udržitelnost systému veřejného zdravotního pojištění. „Český systém je jedním z nejširších na světě, co se týče hrazených zdravotních výkonů. Zdravotnictví může být kvalitní, dostupné a zdarma, ale nikdy nemohou platit všechny tři podmínky současně. Již nyní se to začíná projevovat na dostupnosti služeb,“ vysvětluje Kouřil. Podle něj je nedostatek praktických lékařů a zubařů problémem zejména v příhraničních a venkovských oblastech, kde starší lékaři odcházejí do důchodu a mladí preferují práci ve větších městech.

OZP nabízí řadu novinek a benefitů

Pojišťovna se snaží svým pojištěncům pomoci. „Naši pojištěnci mohou využít asistenční služby, která jim pomůže najít lékaře, nebo naši online medicínskou poradnu. Většinou jim lékaře zajistíme, i když může být dál, než původně očekávali,“ doplňuje Kouřil.

Kromě toho pojišťovna neustále vylepšuje své služby. „Od září jsme pro pojištěnce zavedli možnost bezplatné online kontroly kožních znamének prostřednictvím mobilní aplikace, která využívá umělou inteligenci a má přesnost až 95 %. Pokud je znaménko podezřelé, aplikace rovnou pomůže zajistit konzultaci s dermatologem,“ říká Kouřil.

Tagy:
zdraví zdravotnictví pojištění lékař politika finanční služby generální ředitel zdravotní pojišťovna Ministerstvo financí České republiky Ministerstvo zdravotnictví České republiky Radovan Kouřil produkty a služby ekonomika, obchod a finance vládní politika