Šmarda: Spojení s ANO byla chyba. Pro dohodu se Zelenými udělám cokoliv

Spojení s ANO byla chyba, ČSSD za ni tvrdě platí, řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové televize CNN Prima NEWS Michal Šmarda, místopředseda sociální demokracie. Uvedl také, že je připraven udělat cokoliv pro to, aby se ČSSD dala dohromady se Stranou zelených. Podle bývalého šéfa Zelených Matěje Stropnického spolupráce možná je, ale v pořadu upozornil na problém takové cesty.

„Myslím, že spojení s ANO byla chyba, ČSSD za ni tvrdě platí. Já jsem byl proti, ale nemá smysl, abychom vystupovali z vlády každý týden, musíme se vydat dál. Tyto čtyři roky končí a pro nás to byla velká zkouška toho, co sociální demokracie vydrží,“ řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové Michal Šmarda. Podle něj ale zvítězila představa, že ČSSD je schopna udržet základní sociální jistoty díky tomu, že bude ve vládě.

„Koneckonců se to podařilo, zvyšovaly se důchody, mzdy a byl zachován jakýsi sociální směr v Česku. Nicméně nemůžeme připustit to, co se děje poslední rok, kdy se sbližuje ANO a ODS. To bylo to vidět na hlasování o daňovém balíčku, kdy se podlamují příjmy státního rozpočtu, roste inflace a jsou to prakticky kroky, které vedou k posilování nejbohatších, a bohužel podrážení systému, na který jsme byli zvyklí,“ pokračoval Šmarda s tím, že proto je nepřijatelné, aby s takovou politikou měla ČSSD v příštím volebním období cokoliv společného.

Podobně se už vyjádřil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD): „Hnutí ANO se postupem času posouvá čím dál tím více doprava. Spíše než osudy lidí sleduje profit těch velkých. Posun doprava byl jednoznačně stvrzen schválením daňového balíčku formující se, i když nepřiznanou koalicí, mezi hnutím ANO a ODS. To je z našeho pohledu politika, která v těch konkrétních konturách rozbíjí solidaritu v naší společnosti, kdy bohatí na změnách získají neúměrně více, než středněpříjmoví nebo chudí,“ popsal Hamáček.

Budou ti, kteří vládli s Babišem, věrohodnými reprezentanty změny?

Podle bývalého šéfa Zelených ale tato slova od sociálních demokratů přicházejí pozdě. „Doufejme, že ne úplně s křížkem po funuse. Záleží i na tom, jak vážně jsou míněna. Vzpomeňme si, jak často ČSSD odchází z vlády a nikdy zcela neodejde. Ukazuje se, že jejich bouchnutí do stolu nakonec nic neznamenají. Volič si pak logicky musí klást otázku, co obrat v čele ČSSD znamená,“ podotkl Stropnický a dodal: „Druhá věc je, jestli budou ti lidé, kteří doteď seděli ve vládě s Andrejem Babišem, věrohodnými reprezentanty obratu.“

Podle Šmardy ale tito lidé ve vládě ostudu neudělali. „Sice dostávají strašnou sodu od hnutí ANO i od veřejnosti, ale na druhou stranu ostudu neudělali. Jak Jan Hamáček, tak Jana Maláčová nebo Tomáš Petříček ve vládě odvádí skvělou práci a drží to, co jsme slíbili před čtyřmi lety,“ myslí si místopředseda ČSSD.

Ten v pořadu zároveň řekl, že se snad spojí se Zelenými a budou se snažit o spolupráci s dalšími politickými stranami. „Doufám, že to tak dopadne. Osobně jsem pro to připraven udělat cokoliv.“

ČSSD i Zelení jsou otroky své minulosti

Jak ČSSD, tak Strana zelených jsou podle Šmardy otroky své minulosti a otroky předsudků společnosti. „Spousta lidí si o ČSSD myslí, že chce zadlužovat zemi, a o Zelených, že jsou to nějací fanatici, kteří by pro lepší životní prostředí byli schopní obětovat pracovní místa a životní úroveň lidí. Musíme lidem ukázat, že strany mají v sobě plán pro budoucnost a že tyhle předsudky nejsou správné. Že transformace společnosti a to, že se musíme vyrovnat s problémy, které přicházejí, nesmí dopadnout na hlavy těch nejchudších a na lidi, kteří poctivě a slušně pracují,“ popsal Šmarda.

Stropnický ale poukázal na problémy, které spojení Zelených s ČSSD může přinést. „Typický levicový volič potřebuje, aby tu byla politika, která bude dohlížet na to, že ho zaměstnavatel nevykořisťuje. To si nejsem jistý, jestli aliance se Zelenými může pro levici a pro ČSSD splnit. Doufám, že vznikne širší spojenectví. Buď je hlavním cílem svoboda, nebo spravedlnost, ale tyto dvě hodnoty se často nesnáší dohromady,“ řekl s tím, že hlavním tématem letošních sněmovních voleb bude to, kdo zaplatí účet za covid a za ekonomickou krizi.

Tagy: