Covid a chřipka PŘEHLEDNĚ: Jsme na prahu epidemie, tvrdí experti. Odpovídají na časté dotazy

Nemocná žena

Česko je na prahu epidemie respiračních nemocí, tvrdí tuzemští odborníci. Od listopadových 800 případů covidu denně se čísla skokově zvedla na 2 000 nemocných za den. Ačkoliv největší riziko dosud představuje koronavirus, lékaři zaznamenávají i nárůst počtu chřipek a dalších respiračních chorob. Jak od sebe jednotlivé nemoci rozeznat? Postačí lidem samoléčba a kdy je vhodné podstoupit očkování? Experti zodpověděli 22 nejčastějších dotazů.

První dva týdny v prosinci dosud přinesly 28 tisíc případů covidu. Data z resortu zdravotnictví ukazují, že ve čtyřech z pěti případů šlo o lidi, kteří byli v minulosti očkováni patrně některou ze starších vakcín proti předcházejícím variantám koronaviru. Řada z nich zároveň covid alespoň jednou prodělala. To podle expertů dokazuje, že očkování absolvované před několika měsíci či roky ani prodělané onemocnění nezaručuje odolnost před novou variantou viru.

ČTĚTE TAKÉ: Do boje proti covidu vstupuje nová zbraň, vyráběla se i v ČR. Ochrání před explozí nákazy?

„Potvrzují to i data, kdy se v posledních měsících u více než 50 procent nových případů covidu jedná o opakované infekce. Více než polovina pacientů tak v minulosti už nákazu prodělala. I to je jeden z důvodů, proč se nechat očkovat,“ říká epidemiolog Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti.

Chřipka i covid jsou vysoce nakažlivá onemocnění způsobená viry, které různě mutují a mění se. Pravděpodobnost těžkého průběhu obou nemocí významně snižuje vakcína připravená pro letošní sezonu, uvádí experti s tím, že jako se lidé nechávají každoročně přeočkovávat proti chřipce, je nutné stejně tak přistupovat i ke covidu.

Experti zodpověděli 22 nejčastějších dotazů:

Chřipka a covid

  • Jaká varianta viru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid, je v Česku aktuální?

V současné době se jedná zejména o varianty odvozené od Omikronu XBB. Na omikron XBB.1.5 je přizpůsobená vakcína pro podzim a zimu 23/24. Starší vakcíny jsou zaměřené na předchozí varianty viru.

  • Jaká varianta chřipky je v Česku aktuální?

V Česku převažuje virus chřipky A a varianta A/H1pdm09. Virus chřipky B je zatím minimální. Vakcína proti chřipce odpovídá aktuálně cirkulujícím virům.

  • Jaká je inkubační doba covidu a chřipky?

Inkubační doba aktuální varianty Omikron se odhaduje na tři dny, u chřipky jeden až čtyři dny.

  • Jak od sebe rozeznat jednotlivá virová onemocnění?

Typickými projevy chřipky jsou vysoká teplota, bolest hlavy, svalů a kloubů. Objevuje se i kašel, pálení na hrudi, dušnost, rýma, únava a další symptomy. Stejnými příznaky se také projevuje i běžné nachlazení zkombinované například s fyzickou přetížeností. Podobně se ale můžete cítit i při nakažení covidem.

„Pacientům s podezřením na covid se často zpravidla také hůře dýchá, trpí celkovou slabostí. U chřipky je nejvýraznější náhlá horečka až zimnice, nechutenství a celková schvácenost,“ uvedla Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních nemocí 2. LF UK a Fakultní nemocnice Bulovka.

  • Jak se chovat při potvrzení nebo podezření na covid či chřipku?

V současné době není povinná karanténa. Chřipka a covid jsou nakažlivá virová onemocnění, která se přenáší pomocí infekčních kapének (dotek, vzduch), proto odborníci doporučují zůstat i při pouhém podezření doma a dodržovat nezbytná hygienická pravidla. Důležité je mít vlastní ručník, nepoužívat stejný příbor a nádobí, dostatečně větrat a nejlépe spát v samostatné místnosti. Pokud už musíte ven, nezapomeňte na respirátor.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pirola potichu obchází Evropou. Jak mutaci covidu poznat a jaké jsou nové příznaky?

Prevence

  • Je nošení respirátoru povinné?

V současné době ne. Doporučuje se ale mít ho u sebe na místech, kde se předpokládá vysoká koncentrace nemocných lidí (zdravotní zařízení, čekárny, lékárny). Případně na místech, kde bývá hodně lidí obecně, například městská hromadná doprava.

  • Jak snížit pravděpodobnost nákazy covidem a chřipkou?

Nejjistější způsob u obou nemoci je očkování, které brání těžkému průběhu. Uvažovat by nad ním měl každý bez ohledu na to, zda dříve prodělal covid, chřipku, nebo ne. Vhodné je také si řádně umývat ruce pokaždé, když přijdete z venku. Nošení respirátorů zatím není povinné, ale není chybou mít jich doma pár k dispozici. Pokud se necítíte dobře, vyhýbejte se hromadným akcím a prostorům, kde se shlukují lidé.

Léčba

  • Je možné vyléčit covid a chřipku doma?

U lehkých a středních případů je možná domácí symptomatická léčba zaměřená na zmírnění příznaků onemocnění. Odborníci doporučují vybavit se preventivně základními přípravky z lékárny na kašel, rýmu, bolesti hlavy, snížení teploty a další, které umožní organismu se s virem snáz vypořádat. Samozřejmý je i klidový režim, teplo, spánek a dostatek tekutin. U osob se závažným průběhem bývá ale nutná hospitalizace.

  • Existují léky na covid a chřipku?

Nemocným patřícím do skupin se zvýšeným rizikem závažného průběhu onemocnění mohou lékaři předepsat antivirovou léčbu, která je pro covid schválená a snižuje riziko komplikací. „Při potvrzení chřipky jsou podávána antivirotika, tedy léky, které pomáhají oslabit virus. V obou případech je nutné zahájit léčbu včas,” vysvětlila Roháčová.

Očkování

  • Má smysl očkovat se proti covidu a chřipce ještě v prosinci nebo v lednu?

Ukazuje se, že covid nemá tak výraznou sezónnost jako chřipka. Z dat je ale zřejmé, že počet případů narůstá v průběhu podzimu a zimy, a proto se také primárně doporučuje absolvování očkování ještě před začátkem sezony. Obecně však i nadále platí, že je možné se proti covidu nechat očkovat kdykoliv v průběhu roku. Očkování proti chřipce je výhodnější na podzim, ale ani v prosinci není pozdě.  Zhruba dva týdny od očkování lze čekat ochranu.

  • Jak dlouho trvá ochrana po prodělaném covidu nebo chřipce?

Imunita po prodělaném onemocnění je specifická na konkrétní sezónní kmen viru chřipky či covidu. „Stejně jako u jiných virových onemocnění, i u covidu platí, že imunita získaná očkováním postupně slábne. Proto je nutné pravidelné přeočkování, které ochranu před závažným průběhem opět obnoví. Doporučený termín, kdy podstoupit přeočkování, závisí na době od posledního přeočkování,” uvedla Lenka Petroušová, primářka Kliniky infekčního lékařství FN Ostrava.

  • Mohu se nakazit covidem, i když jsem očkovaný?

Pokud jste očkovaní starší vakcínou, která neodpovídá aktuálním variantám viru SARS-CoV-2, můžete se nakazit a mít i horší průběh nemoci. Vakcína připravená na podzim a zimu 23/24 nezabrání nákaze na 100 procent, ale ochrání před těžkým průběhem.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: PŘEHLEDNĚ: Koronavirus, chřipka či nachlazení. Jaké jsou příznaky respiračních nemocí?

„Očkování snižuje riziko nemoci, především ale jejího těžkého průběhu, komplikací a úmrtí. Zejména lidé patřící do rizikových skupin by s očkováním neměli váhat,“ zdůraznil Daniel Dražan, pediatr a člen výboru České vakcinologické společnosti.

  • Kde se mohu naočkovat proti covidu a chřipce?

Očkovat se proti covidu novou vakcínou pro podzim a zimu 23/24 i proti chřipce můžete u jakéhokoliv praktického lékaře (vlastní i jiný) nebo v očkovacím centru. Pro získaní imunity stačí pro většinu lidí jedna dávka. Výjimkou jsou pacienti se závažnými poruchami imunity, u nichž případně o změně rozhodne lékař, a malé děti.

  • Kolik stojí očkování?

Očkování proti covidu je hrazené ze zdravotního pojištění, je tedy zdarma. Očkování proti chřipce je hrazené ze zdravotního pojištění pro lidi nad 65 let a pro rizikové pacienty. Ostatní mohou využít příspěvek v rámci preventivního programu pojišťovny.

  • Je možné absolvovat očkování proti covidu a proti chřipce ve stejný den?

Ano, je to možné.

Následky

  • Co to jsou postcovidové potíže?

Jako postcovidové obtíže nebo postcovidový syndrom se označují různorodé nové, vracející se nebo přetrvávající zdravotní komplikace, které se objevují po prodělaném covidu. O těchto dlouhodobých následcích hovoří lékaři tehdy, pokud obtíže trvají déle než čtyři týdny.

  • Jaké jsou dlouhodobé následky covidu?

Dlouhodobé následky se u jednotlivých pacientů liší. Mohou mít podobu úzkostí, depresí nebo nespavosti, také bolestí hlavy nebo potíží se soustředěním a pamětí. Výjimkou není ani dušnost, bolesti na hrudi nebo nevolnost, průjem a zvracení. Některé zdravotní komplikace se mohou zdát lehké, například vypadávání vlasů nebo kožní vyrážka. Jiné, jako nově vzniklá cukrovka, zhoršení kontroly astmatu nebo akutní poškození ledvin, představují závažný zdravotní problém.

  • Koho se týkají postcovidové obtíže?

Podle odhadů se týkají 10 až 20 procent nemocných. Jejich riziko stoupá spolu s věkem nad 40 let, závažným průběhem covidu, kouřením, obezitou i chronickým onemocněním včetně cukrovky, astmatu, depresí, CHOPN nebo ischemické choroby srdeční. Častěji se také objevují u žen.

  • Jak dlouho mohou přetrvávat následky covidu?

Měsíce až roky. Nelze přesně určit.

  • Jaké jsou dlouhodobé následky u chřipky?

U oslabených jedinců hrozí zápal plic, zánět srdečního svalu, zánět středního ucha. Dlouhodobé následky nejsou známé.

Testování

  • Kde se můžu otestovat?

V současné době je v Česku 151 míst, kde se provádějí antigenní testy, což je od května 2023 přednostně využívaná metoda. PCR metodou se nemoc zjišťuje v ojedinělých a urgentních případech. Na testování je třeba se mnohdy předem objednat.

ČTĚTE TAKÉ: Někdy ani neudržím kartáček. Olga se potýká s následky covidu, lékaři prý věc zlehčují

Za provedení testu na základě žádanky od lékaře nic neplatíte. V ostatních případech je třeba počítat se zpoplatněním.

  • Kolik stojí domácí testy na covid a kde je koupit?

Domácí antigenní testy (ze slin) lze koupit v lékárnách nebo na různých e-shopech. Cena za jeden test je řádově kolem několika desítek korun. Zvolit můžete i testy umožňující zároveň jak testování na covid, tak chřipku typu A a B.

Tagy: