Smutný pohled na české sady. Ovocnáři kácí hektary stromů, dřevo nabízejí za pakatel

Na mnohé ovocné sady napříč Českem je smutný pohled.

Smutný pohled na ovocné sady v Česku

Na mnohé ovocné sady v Česku je v aktuálních měsících smutný pohled. Zemědělci totiž likvidují další a další stromy, které by ještě mohly nést ovoce. Důvody jsou čistě ekonomické. Kvůli minimálním výkupním cenám se jim totiž pěstování ovoce už finančně nevyplácí. Vykácené stromy pak rozprodávají na topení za takřka symbolickou cenu – pět korun za kus.

Ještě roky by mohly dávat úrodu, místo toho teď ovocné stromy končí pokácené. Matematika je v tomto ohledu jasná: minimální výkupní cena jablek nepokryje náklady na pěstování, a tak se na řadě míst kácí. V Libčanech na Královéhradecku sadaři nabízejí, aby si lidé dřevo levně odkoupili na topení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podezřelé ceny cukru. Antimonopolní úřad odhalil výrazné navýšení marží na pultech řetězců

„Máme 146 hektarů, likvidujeme zhruba sedminu sadů. Skoro 18 hektarů jabloní a zhruba tři hektary višní,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS vedoucí ovocnářské výroby Zemědělského družstva Libčany Luboš Němec.

Kubík dřeva v družstvu vyjde zhruba na sto korun. Jedná se o bezkonkurenční ceny, protože běžně se takové množství palivového dřeva prodává přibližně za 1 500 korun. Zájemci si akorát musí navíc stromy nařezat a naložit. „Je to prakticky zadarmo, skoro by se dalo říct, že se platí za vytažení stromku,“ uvedl jeden ze zájemců.

Na současné špatné situaci trhu s ovocem se podepsala loňská sezona, kdy měli ovocnáři přijít mimo jiné kvůli mrazům až o polovinu zisků. Souboj svádějí se zbožím z dovozu. „S obnovou sadů je to velice komplikované, protože náklady jsou i přes dotace vysoké. Pokud si stát nebude chránit vnitřní trh tak jako Němci, Francouzi či Španělé, bude situace horší,“ varoval Němec s tím, že velkou konkurencí představuje dovoz z Polska.

Podle ovocnářské unie ubylo už loni přes osm procent sadařských ploch a předpokládá se, že zmizí dalších šest procent. Pokud se do cen ovoce nebudou moci promítnout vysoké náklady, problémy se podle sadařů budou prohlubovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mezi farmáři to vře. Byrokracie v českém zemědělství je horší než v EU, varuje agrární analytik Petr Havel

Tagy: