Zemřel první porevoluční ministr zdravotnictví. Profesor Klener se zasloužil o rozvoj onkologie

Ve věku 87 let zemřel lékař, politik, profesor a vůdčí osobnost české medicíny Pavel Klener. Zasloužil se především o rozvoj onkologie. Po revoluci se stal prvním porevolučním ministrem zdravotnictví. O jeho smrti v pátek informovala Česká onkologická společnost ČLS J. E. Purkyně na svém webu.

Pavel Klener byl klíčovou osobností v rozvoji české onkologie hlavně díky systematickému přístupu, v němž spojoval molekulární biologii, farmakologii a kliniku.

ČTĚTE TAKÉ: Strach o herce známého z show Česko Slovensko má talent. Je nezvěstný, měl jet do Prahy

„Zasloužil se o profilování klinické onkologie jako samostatného oboru v České republice. Přes těžké podmínky totalitního režimu nadále posouval obor dopředu a po revoluci se stal prvním porevolučním ministrem zdravotnictví,“ píše Česká onkologická společnost ČLS J. E. Purkyně, která o smrti profesora informovala na svých webových stránkách.

Profesor Klener byl také významným popularizátorem vědy, zejména v oblasti nádorových onemocnění. Patřil k lékařům, kteří prosazovali pravdivé informování pacientů o jejich nemoci a o možnostech její léčby. Za svou vědeckou a pedagogickou činnost získal řadu ocenění, v roce 2003 obdržel z rukou prezidenta Václava Klause státní vyznamenání – Medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy. Dodnes jsou jeho aktivity vysoce ceněny, píše na svém webu Univerzita Karlova, kde Klener jednu dobu působil jako rektor pro vědu a výzkum.

Od roku 2012 byl držitelem nejprestižnějšího českého vědeckého ocenění –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Národní ceny vlády Česká hlava –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ za průkopnictví v zavádění chemoterapie zhoubných nádorů do klinické praxe, její vysvětlování moderními poznatky molekulární biologie a založení této disciplíny v někdejším Československu.

Univerzita Karlova také připomněla, že její někdejší prorektor se vedle své lékařské profese a pedagogické praxi rovněž s nadšením věnoval kultuře –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zasedal ve správních radách významných českých hudebních festivalů, byl patronem Divadla na Vinohradech a zajímal se o výtvarné umění.

Klener se po listopadové revoluci zapojil rovněž do veřejného života. V letech 1989 až 1990 byl v české vládě ministrem zdravotnictví a sociálních věcí, po prvních svobodných volbách po pádu komunismu byl dva roky poslancem České národní rady, později neúspěšně kandidoval do Senátu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smutná slova o manželově sebevraždě a finanční tísni. Vdova po Ptáčkovi promluvila

Tagy:
zdraví společnost hodnoty lékařství Pavel Klener smrt a umírání Nemocnice Litoměřice