Smutný den pro stejnopohlavní páry, píší aktivisté. Adopce možné jsou, oponuje poslanec

Novorozenec

Manželství pro všechny? Jen partnerství s omezenými právy při osvojení dětí, rozhodla Sněmovna

Boj za narovnání práv nekončí, v Senátu se pokusíme návrh rozšířit, aby odtamtud nevyšel jako paskvil, napsal na sociální síti X předseda Pirátů Ivan Bartoš poté, co Sněmovna ve středu místo manželství pro všechny schválila úpravu registrovaného partnerství. Rozhodnutí kritizovala i iniciativa Jsme fér, podle které česká společnost zůstane rozdělena na lidi různých kategorií jen podle toho, koho milují. Vadí jim především komplikovaný přístup k osvojování dětí. Podle poslance STAN Josefa Bernarda však adopce možné budou.

„Většina společnosti chce manželství pro všechny. Hodiny jsme racionálně argumentovali v jeho prospěch a podle toho i hlasovali. Přesto konzervativní většina sněmovny plné narovnání práv nepodpořila. Proto nakonec zbyla jediná varianta, která práva queer lidí alespoň z části řeší a která má šanci projít i Senátem. Za Piráty říkám, že trváme na tom, aby všichni měli stejná práva a povinnosti. Proto náš boj za narovnání práv nekončí,“ napsal na sociální síti X předseda strany Ivan Bartoš.

ČTĚTE TAKÉ: Manželství pro všechny? Jen partnerství s omezenými právy při osvojení dětí, rozhodla Sněmovna

„Velmi nám záleží na právech dětí a postavení rodin, proto jsme se rozhodli podpořit alespoň částečné zlepšení na cestě za manželstvím. V Senátu se návrh pokusíme rozšířit, aby odtamtud nevyšel jako paskvil,“ doplnil.

Iniciativa Jsme fér označila středu po hlasování Sněmovny za smutný den pro děti dvou matek či dvou otců, statisíce LGBT lidí i pro rovnoprávnost a spravedlnost v Česku. „Sedm let slýcháváme z úst poslanců a poslankyň 'narovnejme jim práva, jen ať se to nejmenuje manželství'. Přesto Poslanecká sněmovna schválila pozměňovací návrh, který stejnopohlavním párům nepovoluje vstupovat do manželství a nepovoluje jim ani společné adopce. Páry stejného pohlaví budou moci uzavřít jen partnerství. Česká společnost tak zůstane rozdělena na lidi různých kategorií jen podle toho, koho milují,“ uvedl mluvčí iniciativy Filip Milde.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková věří, že Česká republika v budoucnu manželství pro všechny uzákoní. Přiosvojení i další změny určitě přinesou vyšší stabilitu a jistotu duhovým rodinám a stejnopohlavním dvojicím, úprava osvojení dětí z ústavů ale podle ní představuje „krkolomný a složitý proces“ dvojí adopce.

Bernard: Adopce jsou možné

Podle poslanců se jednalo o kompromis, aby novela mohla Sněmovnou projít. Argumentují také tím, že adopce stejnopohlavními páry možné jsou. „Srovnáváme práva homosexuálních párů s právy heterosexuálních párů na stejnou úroveň s dvěma výjimkami. Jejich vztah se nebude nazývat manželství a pak je tam druhá výjimka, se kterou jsme nejdříve nesouhlasili, ale nakonec jsme ji z taktických důvodů schválili – v případě společného osvojení u rodičovských práv tak budou muset stejnopohlavní páry postupovat ve dvou krocích. Zatímco v manželství stačí krok jeden. Není tak pravda, že by společné adopce nebyly možné,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec hnutí STAN Josef Bernard.

Pro uzákonění partnerství pro stejnopohlavní páry s omezením v právech k dětem byli ve Sněmovně hlavně poslanci klubů opozičního hnutí ANO a vládních TOP 09 a Pirátů. Jednotně proti hlasovalo 17 přítomných poslanců SPD. Zákonodárci dalších frakcí, tedy ODS, STAN a KDU-ČSL, zaujali různé postoje. Vyplývá to ze závěrečného hlasování o novele, která původně měla uzákonit pro dvojice stejného pohlaví manželství.

Tagy: