Šnobr: Tendr na výstavbu jaderných bloků skončil fiaskem. Česko jde bez peněz vstříc riziku

Soutěž na jeden jaderný blok Dukovan je absolutní fiasko a fakticky skončila, tvrdí Šnobr.

Tendr století na výstavbu jaderných bloků už fakticky neprobíhá. Je totiž jasné, že ho ovládne francouzská společnost Électricité de France (EDF). Pro CNN Prima NEWS to řekl energetický expert a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr. Podle něj se vláda Petra Fialy (ODS) zachovala amatérsky, protože dosud nemá zajištěné financování. Celý tendr je prý fiaskem, který Českou republiku uvrhne do závislosti na Francii.

Vláda Petra Fialy (ODS) ve středu rozšířila tendr na stavbu nových jaderných bloků a k tomu vyřadila severoamerickou společnost Westinghouse. O výstavbě až čtyř jaderných bloků se nyní může ucházet pouze jihokorejská společnost KHNP a také EDF. Jihokorejská firma ale nestaví nikde v Evropě, za sebou má pouze projekty ve Spojených arabských emirátech.

ČTĚTE TAKÉ: Hlásná trouba Ruska. Pekarová odsoudila Schillerovou za slova o válce, ostře se pohádaly

Kromě toho je KHNP zatížená soudním sporem se společností Westinghouse o technologii jaderného reaktoru. Podle Michala Šnobra to jsou nevýhody, které favorizují francouzskou státní společnost. „V Evropské unii je pouze jeden stát, který provozuje 56 jaderných bloků. Tato země vytváří jadernou politiku Evropské unie. Vydala se cestou, že zestátnila EDF a je nyní stoprocentní státní společností s přípravou dvanácti nových bloků. Nastavila jasné parametry a fakticky se s Evropskou komisí dohodla,“ řekl pro CNN Prima NEWS Šnobr.

V souvislosti s českým tendrem právě to je podle energetického experta problém. „Do tendru jsme vstoupili jako ekonomičtí nýmandi s jiným způsobem financování. Soutěž na jeden jaderný blok Dukovan je absolutní fiasko a fakticky skončila. Aby to vláda zamaskovala, tak si nechá v dubnu představit nabídky na čtyři nové bloky. Přijali jsme tím jednoznačně francouzské podmínky. Jsme v područí jejich nabídky a budeme muset přijmout jejich rizika a ceny,“ řekl dále Šnobr.

Francouzská strana navíc o tendr velmi stojí a může vést i neformální rozhovory uvnitř Evropské unie. Kromě přípravy nových 12 bloků navíc EDF staví dva reaktory v britské elektrárně Hinkley Point. Neustále se ale posouvá termín otevření a také roste cena. Ta se změnila po dobu výstavby pětkrát. Původně měla být elektrárna v provozu v roce 2027 a v letošním lednu se termín znovu odsunul na rok 2030. Náklady na jeden blok se navíc vyšplhaly na téměř 700 miliard korun.

Stát nemá ani zajištěné financování, kritizuje Šnobr

Šnobr také upozorňuje, že Česká republika zatím nemá na výstavbu jaderných bloků notifikaci od Evropské komise. Neboli způsob financování celého projektu. Podle něj je to chybou při zadávání tendru. „Ten byl totiž vyhlášen soukromou akciovou společností ČEZ. Stát pouze přislíbil pomoc při financování. S ničím takovým ale nemohla Evropská komise pro stavbu jenom jednoho bloku souhlasit,“ uvedl minoritní akcionář ČEZ.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jaká bude budoucnost energetiky a jak ovlivní naše peněženky? Více se dozvíte ve videu:

Po vyhlášení rozšíření tendru vystoupil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) s tím, že vznikne pracovní skupina na projednání způsobu financování celého projektu. „Logicky nepůjde zopakovat model financování z Dukovan 5, proto zřídíme expertní skupinu, která do konce roku předloží vládě možnosti financování 1-4 bloků. Pokud se vláda rozhodne dostavit více bloků naráz, ušetří až 25 procent nákladů na každém reaktoru,“ uvedl Stanjura.

Podle Šnobra se tím jenom ukazuje, že vláda nebyla na tendr připravená. „My si necháme od seriózní společnosti v dubnu představit nabídku na výstavbu čtyř reaktorů a my jim řekneme, že pracovní skupina teprve jedná o financování?“ zeptal se řečnicky Šnobr. Podle něj výstavba Hinkley Point ukazuje, že cena jednoho bloku je v dnešních cenách 700 miliard korun.

I kdyby stála výstavba čtyř reaktorů 2 800 miliard korun, tak se peníze nemohou najít. „Reálně tak hrozí, že se Česko výstavbou čtyř bloků v režii Francouzů zadluží více, než kolik činí jeho veškerý dluh vytvořený od roku 1918,“ upozorňuje například hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Tagy: