Demonstrantům připadají ANO s SPD málo radikální, řekl expert. Popsal, čeho se opozice bojí

Sobotní demonstraci Česko proti bídě na Václavském náměstí není třeba brát až tak vážně, politický vliv organizátorů je zatím nepatrný. Uvedl to komentátor Radko Kubičko ve Zprávách Plus na CNN Prima NEWS. Řečníci, kteří tam vystoupili, toho nemají příliš společného a toto uskupení zatím nemá žádnou formu, shodl se s ním Miroslav Korecký.

„Základní charakteristika této demonstrace je, že byla protivládní. Zaznívaly i nějaké hlasy týkající se zahraniční politiky, ty bych ani tak neoznačil za proruské jako spíše za extrémní nebo radikální,“ uvedl komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko.

„Dokud se zmíněné proudy netransformují do nějaké politické opozice, tak si myslím, že politická váha této demonstrace je velmi malá. Jelikož nejsou napojeni na oficiální struktury ani nejsou žádnou oficiální politickou silou, tak je nemusíme brát úplně vážně,“ dodal. Politickou sílu demonstraci podle něj nedodala ani opozice, která se jí nezúčastnila pravděpodobně pro její radikálnost.

ČTĚTE TAKÉ: Pospíšil: Útok na muzeum je vrchol. Strašná symbolika, extremisté demonstraci zneužili

Mezi řečníky z demonstrace existuje podle komentátora MF DNES Miroslava Koreckého velmi volný jednotící prvek – všichni mají sice výhrady vůči vládě nebo současné situaci v České republice, ale ze zcela různých pohledů. „Je to pelmel různých lidí, který nemá tvar ani formu,“ popsal Korecký.

„Je zvláštní, že tu demonstruje skupina, které připadají málo radikální i relativně radikální hnutí ANO a SPD. Minulé volební období organizoval protesty proti vládě Milion chvilek pro demokracii, což bylo něco podobného z opačného spektra. Rozdíl je v tom, že tam došlo poměrně rychle k propojení s tehdejší opozicí a společnému koordinování kroků. V tomto případě lze cítit jistý distanc mezi touto skupinou a opozičními stranami, je to hlavně kvůli již zmiňované protestní rétorice, směřující až k proruské orientaci, které se ANO a částečně i SPD bojí,“ připomněl komentátor MF DNES.

Demonstrace mohou sílit

Oba novináři se shodli, že v důsledku vývoje socioekonomické situace mohou demonstrace sílit. „Pokud se nepropojí s ostatními stranami, nebo nezískají nějaký volební výsledek, tak je nemusíme brát až tak vážně. Zorganizovat nějakou demonstraci a oficiálně vstoupit do voleb, a případně do Poslanecké sněmovny a dělat reálnou opoziční politiku, jsou dvě zcela odlišné věci. Přičemž vstoupit do politiky je daleko těžší než se sejít na náměstí a něco tam křičet,“ řekl Kubičko.

Sobotní demonstraci Česko proti bídě pořádala strana Právo Respekt Odbornost (PRO) právníka Jindřicha Rajchla, dříve politika hnutí Trikolora. Po jejím skončení se někteří účastníci začali přetlačovat s těžkooděnci a požadovali stažení ukrajinské vlajky z budovy Národního muzea.

Tagy:
demonstrace politika Český rozhlas ANO 2011 Česko Radko Kubičko Svoboda a přímá demokracie