Proti Ševčíkovi se postavili studenti VŠE i rektor. Vyzvali ho k odstoupení z pozice děkana

Většina studentských členů akademického senátu Vysoké školy ekonomické (VŠE) vyzvala Miroslava Ševčíka k odstoupení z pozice děkana Národohospodářské fakulty VŠE. Ševčíkovo veřejné vystupování podle studentů není adekvátní, protože poškozuje dobré jméno vysoké školy. K výzvě se připojili také studenti a absolventi VŠE a někteří akademici. K odstoupení z funkce Ševčíka vyzval i rektor VŠE Petr Dvořák. Ševčík se podle médií v sobotu zapojil do pokusu demonstrantů odstranit ukrajinskou vlajku z Národního muzea. Samotný děkan takovou interpretaci odmítá, výzvu rektora zváží.

„(Ševčíkovo) porušování pravidel stanovených jak v Etickém kodexu VŠE, tak v Morálně-etických zásadách vedoucích pracovníků VŠE stanovených rektorem univerzity nás (studentské senátory akademického senátu VŠE) nejen znepokojuje, ale považujeme to i za neakceptovatelné chování u vysoce postaveného akademika,“ uvedli členové akademického senátu VŠE z řad studentů.

ČTĚTE TAKÉ: Žantovský: Ševčík před muzeem byl za hranou. Nechápu ten mediální hon, opáčil Drulák

Rektor VŠE Petr Dvořák pak v pondělí vyzval Ševčíka k odstoupení z funkce děkana. Podle něj poškozuje zájmy univerzity. Ševčík novinářům následně řekl, že to zváží. Své rozhodnutí by měl oznámit do úterý.

Poškozuje prý prestiž

Studenti označili Ševčíkovo chování za „kontroverzní a neetické“. Jednání děkana Národohospodářské fakulty VŠE podle nich poškozuje prestiž studentů a absolventů univerzity v očích veřejnosti. Výzvu k jeho rezignaci podepsalo k 13:30 kromě autorů otevřeného dopisu také šest akademiků, 336 studentů VŠE, 44 absolventů této vysoké školy a zástupci veřejnosti.

Kritika studentských senátorů se na Ševčíka snesla poté, co se v sobotu údajně účastnil protivládní demonstrace Česko proti bídě, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO) a její šéf Jindřich Rajchl. Po jejím skončení byl Ševčík podle fotografií webu Forum 24 mezi těmi, kteří se pokusili násilím vniknout do Národního muzea a strhnout ukrajinskou vlajku.

„Prohlašuji, že jsem nechtěl jakkoli vstoupit do budovy Národního muzea ani strhávat jakékoli vlajky vyvěšené na ní. Důrazně se ohrazuji proti interpretaci mé přítomnosti na schodech Národního muzea v inkriminované době takovými úmysly,“ reagoval Ševčík ve svém prohlášení. Doplnil, že odsuzuje jakékoliv násilí a útok na Národní muzeum.

Doprovod zbitého muže

Univerzita se už v neděli od Ševčíkova vystupování na demonstraci distancovala a uvedla, že vystupování děkana je „za hranou“ dlouhodobě. Ševčík v neděli řekl, že na demonstraci nevystupoval, pouze doprovázel muže zbitého policií, a výtky vedení VŠE proto nechápe. Po sociálních sítích však kolují další fotky, které mají poukazovat na Ševčíkovu účast na samotné demonstraci.

Případná možnost odvolání děkana rektorem je podle mluvčí VŠE Věry Koukalové kvůli vysokoškolskému zákonu problematická. „Senát Národohospodářské fakulty až na výjimky stojí za svým děkanem, takže oni sami ho neodvolají,“ řekla mluvčí. Odvolání děkana rektorem by podle ní bylo proti vysokoškolskému zákonu a mohlo by vést k soudní při.

Podle zákona o vysokých školách může rektor odvolat děkana z vlastního podnětu, a to pouze po předchozím vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem akademického senátu veřejné vysoké školy v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty.

Tagy:
demonstrace Ukrajina Národní muzeum rektor Rusko Petr Dvořák Miroslav Ševčík Jindřich Rajchl Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické