Korecký: Trestat lidi za písmeno Z? Někdo smýšlí úchylně, to však ke svobodné zemi patří

Komentátor Miroslav Korecký.

K věci (413)

Měli by být lidé za sdílení a zveřejňování písmena Z – symbolu podporujícího ruskou agresi na Ukrajině – trestně odpovědní? Podle komentátora MF DNES Miroslava Koreckého jde o zbytečné zatěžování české legislativy. „Nejedná se o oficiální symbol, netrestal bych za to. Svoboda s sebou přináší myšlení, které je někdy úchylné nebo bláznivé. To svobodná demokratická země ale musí vydržet,“ konstatoval v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Česká policie v reakci na válku na Ukrajině prověřuje řadu případů pravděpodobné podpory ruské agrese. Nejčastěji se jedná o situace, kdy se uživatelé nevybíravě vyjadřují na sociálních sítích. V hledáčku jsou však i ti, kteří sdílí písmeno Z, které se stalo neoficiálním symbolem Rusů. Okupanti ho mají namalované na tancích.

Trestat takové lidi je však podle Koreckého absurdní. „Nejedná se o oficiální symbol. Něco jiného je hákový kříž, který používala nacistické strana v Německu. Zde jde o písmeno napsané na tancích a nikdo pořádně neví, co znamená. Nejedná se například o logo strany,“ mínil.

„Jde o písmeno – součást naší abecedy a běžně ho používáme. Těžko rozlišíme, kdy jde o písmeno a kdy o symbol. Navíc se za samotným písmenem mohou skrývat ti, kteří ho chtějí využívat jako provokaci a s agresí souhlasí. To je však těžko oddělitelné,“ pokračoval. Osobně podporuje, aby se za verbální projevy, kam podle něj patří i symboly, netrestalo.

Budeme lidi soudit?

„Slovem nikdo neublíží. Může to být sice nepříjemné, člověk se může chovat jako blázen, ale reálně nikomu neublíží. Jsou lidé, kteří jsou svérázní, hloupí či exhibicionističtí a rádi se předvádí. Máme je ale soudit za jejich názor?“ ptal se. Následně připomněl, že žijeme v demokratické a svobodné zemi.

„To s sebou přináší svobodné myšlení, které je někdy úchylné či bláznivé. Svobodná demokratická země to ale musí vydržet,“ zdůraznil. Pokud by stát chtěl takové projevy trestat, měl by být velmi mírný. „Nejsme s Ruskem ve válečné stavu, tím to ospravedlňovat nejde. Neplatí ani výjimečný stav z hlediska války,“ pokračoval.

Dodal, že rozumí emocím, které vyvolávají pohledy na ruská zvěrstva na Ukrajině. „Chápu, že někdo po snímcích z Ukrajiny jde a polije rudou barvou ruskou ambasádu. Přesto bych byl zdrženlivý v tom tahat sem trestní právo. Úřady se budou vysilovat tím, že budou hodiny nahánět lidi, kteří na sociálních sítích pronesou – podle nich – úžasný vtip, za nás bude úchylný a bláznivý. Přesto jim budou hrozit tři roky,“ uzavřel Korecký.

Tagy: