Fatální omyl Izraelců: Vojáci zastřelili hrdinu, který zlikvidoval teroristy, ukazuje video

Útok Hamásu na autobusové zastávce v Jeruzalémě

Hrdina zastřelen izraleským vojákem

Vzdával se a ukazoval, že není ozbrojen. Izraelští vojáci přesto Yuvala Castlemana zastřelili. Bývalý policista přitom chvíli předtím zlikvidoval dva teroristy Hamásu, kteří minulý čtvrtek zaútočili na autobusové zastávce v Jeruzalémě. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu fatální omyl vojáků komentoval lakonicky: „Takový je život.“ Za svá slova sklidil bouři nevole. O případu informuje americká CNN.

Dva členové Hamásu při útoku na autobusovou zastávku v Jeruzalémě zabili celkem tři lidi, dva vojáky a jednoho civilistu, a sedm dalších osob zranili. V době útoku jel kolem do práce bývalý policista Yuval Castleman, který neváhal a zasáhl.

ČTĚTE TAKÉ: Šéfové Hamásu jsou chodící mrtvoly. Dostaneme je a bude to bolet, říká bývalý agent Mosadu

„Viděl útok, tak prostě zastavil, vyskočil z auta, vytáhl zbraň a zaútočil na teroristy. Oba je zabil,“ popsal situaci pro CNN Castlemanův přítel Guy Itzkovich.

Na videu je vidět, že poté vyskakují z auta uniformovaní izraelští vojáci, kteří nejspíše Castlemana považovali za útočníka a zahájili střelbu.

„Když ho vojáci viděli, patrně si mysleli, že je terorista. Jakmile si to Yuval uvědomil, rozepnul si sako, aby ukázal, že pod ním nic nemá, a klekl si. Ruce dal nad hlavu a křičel hebrejsky: ‚Jsem Izraelec,‘“ dodal Itzkovich.

Vojáci přesto vystřelili, muž upadl na zem a na následky zranění později zemřel.

„Jsou určité věci, které by se dělat neměly. I kdyby byl Yuval terorista, tak se vzdával. Podle protokolu ho měli zatknout, a ne zastřelit,“ nechápal Itzkovich.

Policie se zpočátku odmítala incidentem zabývat, dokonce i premiér Izraele Benjamin Netanjahu se k tragédii vyjádřil jen stroze: „Takový je život.“ Za svá slova schytal velkou kritiku. V neděli už premiér apeloval na důkladné prošetření celého incidentu a Castlemana označil za hrdinu.

Po důkladném vyšetřování volají také přátelé a příbuzní zesnulého, kteří se v pondělí večer sešli v domě jeho otce. „Yuval byl celý život takový. Zachoval se tak, přestože věděl, že riskuje svůj život. Nezaváhal,“ řekl pro CNN jeho otec Moshe Castleman.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Izraelští vojáci vtrhli do bašty Hamásu. V jejím srdci svádí nejtěžší boje od počátku ofenzivy

Tagy:
CNN útok policista Benjamin Netanjahu izraelsko-palestinský konflikt Izrael Hamás Guy Itzkovich Yuval Castleman