Lidem, kteří pravidelně přisolují pokrmy, podle nové studie hrozí dřívější smrt. Mužům holdujícím slaným jídlům se podle výzkumníků může délka dožití zkrátit o více než dva roky, zatímco ženám o zhruba rok a půl, píše zpravodajský web Sky News.
Studie, do níž bylo zapojeno přes 500 000 lidí, dospěla k závěru, že lidé, kteří si jídlo vždy na talíři ještě osolí, mají o 28 procent vyšší riziko předčasného úmrtí, než ti, kteří tak nečiní nikdy nebo jen zřídka.
V celé populaci obvykle předčasně umírají přibližně tři ze 100 osob ve věku 40 až 69 let, píše Sky News. Výzkum publikovaný v odborném časopise European Heart Journal však dospěl k závěru, že v důsledku přidané soli může předčasně zemřít jeden člověk ze 100 navíc. Studie zjistila, že muži ve věku 50 let mohou v důsledku konzumace dodatečné soli ztratit přibližně 2,28 roku života, zatímco ženy téhož věku zhruba rok a půl.
Téměř 18 500 předčasných úmrtí, ve věku do 75 let, bylo po základním shromáždění dat v letech 2006 až 2010 zaznamenáno v devítiletém sledovacím období.
Hrozí riziko předčasného úmrtí
Studii vedl profesor Lu Qi z Tulaneovy univerzity v New Orleans. „V západním jídelníčku představuje dosolování u stolu šest až 20 procent z celkového přijmu soli a poskytuje to jedinečný způsob, jak vyhodnotit souvislost mezi návykem solit a rizikem úmrtí,“ uvedl. Dodal, že i mírné snížení konzumace soli může být pro zdraví velmi přínosné.
Při výzkumu byly zohledněny faktory, které mohly ovlivnit výsledky, včetně věku, pohlaví, rasy, indexu tělesné hmotnosti (BMI), kouření, konzumace alkoholu, fyzické aktivity a stravy, spolu se zdravotními potížemi, jako jsou cukrovka, rakovina a srdeční choroby.
Riziko předčasného úmrtí spojené s nadměrnou konzumací soli se podle studie mírně snížilo u lidí, kteří jedli více ovoce a zeleniny. Rozdíl však nebyl výrazný. „Protože naše studie je první, která uvádí souvislost mezi přidáváním soli do potravin a úmrtností, je třeba před vydáním doporučení provést další studie, které by výsledky potvrdily,“ uvedl Qi.