Komunikace mezi hygienou a lékaři vázne. Pacienti žádají o karanténu sami, říká Šonka

Petr Šonka v Interview

INTERVIEW 25.9.2020

Jak jsou připraveni na podzimní nápor, kdy se v Česku přidá ke koronavirové pandemii každoroční chřipková sezóna? Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky je situace v ordinacích dramatická. V pořadu Interview na CNN Prima NEWS také řekl, že komunikace mezi doktory a hygieniky vázne.

„Začíná přituhovat a situace je dramatická. Snažíme se ale zachovat normální provoz tak, aby byl bezpečný pro pacienty s jinými problémy. Doháníme preventivní prohlídky a snažíme se starat o pacienty s chronickými onemocněními,“ reagoval Šonka na otázku moderátorky Martiny Kuzdasové, jak jsou na tom v současnosti praktiční lékaři. Sám Šonka prý za jeden den ošetří 30 až 50 pacientů a k tomu vyřeší ještě pětadvacet telefonátů ohledně koronaviru.

Dlouhodobě zanedbaná elektronizace

Šonka také popsal, jak probíhá komunikace mezi lékaři a hygienickými stanicemi ohledně posílání lidí do karantény. „Musím se spolehnout na to, co nám řekne pacient. Často to ale vypadá tak, že lidé zavolají a řeknou, že z hygieny vzkazují, abychom danému vystavili karanténu. To je věc dlouhodobě neakceptovatelná,“ stěžoval si předseda Sdružení praktických lékařů.

Zejména komunikace mezi doktory a hygieniky prý vázne. Šonka to ale nedává za vinu pracovníkům z odběrových stanic. „Dlouhodobě se tu zanedbala nějaká elektronizace. Nevím, kdo to měl nastavit, ala předpokládám, že ministerstvo. A mělo se to udělat dříve, než nějaká pandemie začala,“ ohradil se vůči systému výměny informací.

Chřipka zatím nepřišla díky dobrému počasí

Chřipková sezona zatím podle Šonky nezačala zejména díky dobrému počasí. „Až do středy jsme měli letní počasí, takže ještě nenastala sezona respiračních infektů. Do toho může samozřejmě přijít i chřipková sezona. K tomu nejspíše dojde už v průběhu října,“ předpověděl host pořadu Interview.

Pokud se tak stane, může dojít k naplnění kapacity lůžkových oddělení nemocnic. Poté se prý budou testovat pouze lidé se závažnějšími potížemi nebo pacienti s přidruženými nemocemi typu cukrovky. „Ostatní by zůstali doma v karanténě, a pokud by se jejich problémy nezhoršovaly, tak by se pacient netestoval,“ vysvětlil Šonka.

Tagy: