Souboj Číny a USA rozhodne Indie. Zemi ale vyhovuje role dvojitého agenta, plyne z analýzy

Výsledek mocenského souboje mezi Čínou a Spojenými státy nakonec rozhodne Indie, která musí zvážit, ke komu se přidá. Nové Dillí to přitom doposud hraje na všechny strany a tento status si užívá. Vyplývá to z analýzy amerického časopisu The Atlantic, kterou sepsal novinář Michael Schuman.

Když Indie v roce 1947 získala samostatnost, USA s ní okamžitě navázaly blízké diplomatické vztahy. Vypadalo to, že nebude pochyb o tom, že budoucí asijská velmoc bude politicky směřovat na Západ. Jenže během studené války vztahy Washingtonu a Nového Dillí ochladly. Indii se nelíbilo, že se USA paktují s rivalem z Pákistánu.

Země, která se zakrátko stane nejlidnatějším státem světa, tak začala hledat nové partnery. Například v Číně. Jenže to je zase rival Spojených států. Na ose mezi Pekingem, Washingtonem a Novým Dillím se tak začal míchat politický koktejl a podle expertů to může být právě Indie, která rozhodne, jakou příchuť bude nakonec mít.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádný hollywoodský konec války. Západ si hraje na Churchilla, varuje profesor z Harvardu

Novinář Michael Schuman, který pro americký časopis The Atlantic píše z Pekingu, se domnívá, že Indie si zvykla na neutrální roli, která jí dovoluje hrát to takzvaně na všechny strany.

Za dobře se všemi

„Na Nové Dillí je zase jednou vytvářen nátlak, aby si vybralo spojence. Jenže Indové jsou ve volbě znovu zdráhaví, čímž doháněli k šílenství americké politiky už za studené války,“ napsal Schuman.

Podle něj má Indie blíže spíše ke Spojeným státům. Nové Dillí má respekt z Číny kvůli dlouholetým sporům na hranicích a rozpínání vlivu Pekingu. Indie například zakázala populární čínskou aplikaci TikTok už v roce 2020.

Paradoxem ale zůstává, že Indie nechce veřejně proklamovat, že je spíše spojencem USA než Číny. Nechce si zkrátka zavřít dveře k jakékoli spolupráci, což ve finále vytváří velmi zvláštní dojem. Schuman se domnívá, že Indie chce být nezávislá a obtěžují ji úvahy o formální alianci s kýmkoliv.

„Nové Dillí bude nadále budovat vztahy a jezdit na setkání tam, kde to američtí politici nebudou chtít vidět. Když se podíváte na rozvrh premiéra Módího, jasně to z toho vyplývá. V květnu stál vedle Bidena na summitu v Tokiu, aby se o čtyři měsíce později sešel s Vladimirem Putinem, íránským prezidentem Ebráhímem Raísím i čínským prezidentem Si Ťin-pchingem,“ uvedl analytik časopisu The Atlantic.

Jak Indie vnímá ruskou invazi?

Ani směrem k válce na Ukrajině nezaujala Indie vyloženě prozápadní postoj. Premiér Nárendra Módí sice Putina za válku kritizoval, odmítá ale apel Washingtonu, aby se k situaci postavil rázněji. Stejně tak se Indie podobně jako Čína zdržela na půdě OSN hlasování, které odsoudilo ruskou invazi.

„Washington se bude muset naučit dosahovat svých zahraničních cílů bez formálních spojenectví, která kdysi tvořila základ řádu, který USA vedly. V nadcházejí konfrontaci s Čínou ale bude Washington potřebovat všechny přátele, kteří budou k mání. A nezáleží na tom, jak si je získá,“ uzavřel Schuman.

Tagy: