Spí a žijí mezi nakaženými, sami pozitivní nejsou. Patříte mezi covid nepřemožitelné?

Muž v ochranném obleku

Aktuální covidová statistika

Někdo se potýkal s koronavirovou nákazou hned třikrát, někdo ani jednou. Právě lidem, kteří za dva roky pandemie nikdy neměli covid, se začalo ve světě říkat „nepřemožitelní“. Jejich příběhy o tom, jak blízko byli nákaze, jsou totiž často kuriózní. A nikdo vlastně nechápe, proč nemoc nechytili.

Caoimhe Creswellová je 27letá plně očkovaná studentka Oxfordské univerzity, které se covid prozatím vyhýbá. Omikronová nákaza se přitom v jejím okolí už dávno projevila. „Byla jsem na Vánoce v New Yorku, kde byl pak každý pozitivní. Na Silvestra jsem byla v Portugalsku, kde jsem pobývala se čtyřmi nakaženými lidmi v Airbnb apartmánu. A to včetně muže, se kterým jsem spala v jedné místnosti,“ popsala šťastlivkyně pro New York Post.

Pro ni a pro další lidi, kterým se nákaza koronavirem z nějakého důvodu vyhýbá, se vžil nevědecký pojem „nepřemožitelní“. Jde o osoby, které už byly tolikrát blízko nákazy, že si začínají myslet, že jsou vůči koronaviru zkrátka imunní.

„Ještě pár týdnů zpátky bych po kontaktu s nakaženým šla okamžitě do karantény a počkala na výsledek testu. Teď už to ale neřeším. Ani už se nechodím moc testovat,“ zmínila Creswellová s tím, že se ale testuje dvakrát týdně v práci.

Případů takzvaných „nepřemožitelných“ lidí je několik také mezi celebritami. Například americký televizní spisovatel Gary Janetti si na Instagramu „postěžoval“, že ještě covid neměl. „Teď mám pocit, že je něco špatně, když jsem ještě neměl covid,“ napsal.

Vědci tápou

Experti nemají jasnou teorii, která by vysvětlila, proč se některým lidem prozatím covid vyhýbá. Podle některých za tím je očkování, jiní si myslí, že se údajně „nepřemožitelní“ již v minulosti nakazili, ale nevěděli o tom – případně jejich tělo zlikvidovalo virus ještě předtím, než ho mohl odhalit koronavirový test.

Vědci také často skloňují ještě jeden faktor – pouhé štěstí.

Tagy: