Tvrdá kritika Šípové: 17. listopad s komunistkou a barvami Palestiny, zlobí se Zdechovský

Adéla Šípová a Janou Michailidu slaví 17. listopad

17. listopad očima Rusů

Pirátská senátorka Adéla Šípová vyvolala na sociálních sítích velké vášně. Na výročí sametové revoluce se totiž k oslavám sešla s ultralevicovou političkou Janou Michailidu. Jako místo si vybraly pražskou restauraci Střecha, která byla v poslední době nechvalně zpropagována během protiizraelské demonstrace. Šípová příspěvek navíc doplnila srdíčky, které svou barevností nápadně připomínají vlajku Palestiny. Senátorka ale jakoukoli podobnost odmítla.

Každoroční oslavy 17. listopadu jsou spojené s připomínáním svobody a demokracie. Slavit se je rozhodla i senátorka Adéla Šípová (za Piráty), která následně zveřejnila příspěvek na sociální síti X. V něm je se svou spolustraničkou Janou Michailidu, která se netají svou inklinací ke krajní levici. V minulosti dokonce uvedla, že „její vnitřní přesvědčení je komunistické“. Také dříve řekla, že zrušení duševního vlastnictví je neoddiskutovatelnou součástí pirátství a zúčastnila se i akce s názvem Dny antikapitalismu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přijde dramatický nárůst cen zeleniny, bramborový salát ale nezdraží. Experti prozradili proč

„Slavíme svátky svobody a demokracie s Janou Michailidu,“ pochlubila se Šípová.  Političky si pro svou schůzku zvolily podnik Střecha. Restaurace se dostala do popředí zájmů během protiizraelské demonstrace v Praze. Snoubenka jednoho ze zakladatelů podniku totiž vystoupila na propalestinské demonstraci s mikinou odkazující na mnichovskou olympiádu v roce 1972, při níž palestinští teroristé zavraždili jedenáct izraelských sportovců.

Uživatelé si v komentářích také všimli, že barvy srdíček v příspěvku se shodují s vlajkou Palestiny. Komentář si nenechal ujít například lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „Slavit 17. listopad s kolegyní komunistkou v bistru Střecha a dát k tomu ještě srdíčka v barvách Palestiny. Náhoda? Nemyslím si,“ napsal Zdechovský.

Šípová se některým diskutujícím snažila odpovídat ve smyslu, že netuší, proč se na ni snáší kritika. Podle ní se ve sváteční den nejedná ani o provokaci. Pro její příspěvek ale neměl pochopení režisér Jan Hřebejk. „Když si dám v den státního svátku barvy palestinské vlajky do postu, dobrá, z mého pohledu sice blbost a pozérství, ale z jiného pohledu projev sympatie s palestinským lidem. Když ale dvě inteligentní dámy dělají, jakože ,o čem to tady mluvíte, jaká palestinská vlajka‘, je mi trapně za ně,“ uvedl známý režisér.

Zastání našla Šípová až z řad senátorů. Podle Václava Lásky se příspěvek nesnažil podporovat Palestinu. „Barvy na palestinské vlajce jsou zelená, bílá, červená a černá. Už nikdy nepoužívejte žádnou z těchto barev v jakémkoliv pořadí nebo z vás udělají příznivce Hamásu, jako se to stalo mé kolegyni. Co třeba Havel, piráti, eko? Prosím míň hledat nenávist ve vlastních řadách. Díky,“ napsal senátor Václav Láska.

Šípová během soboty zveřejnila prohlášení, ve kterém kritiku odmítla. „17. listopadu jsem uctila památku sametové revoluce, pak jsem potkala své děti na demonstraci Univerzity za klima a zašla na oběd s Janou Michailidu, protože jí mám ráda, vážím si její expertízy na návykového chování. Poté jsem strávila zbytek dne ve oslavami svátku ve svém obvodu. Dnes pracuji na svém domě a nevisím na sítích. Mezitím se ale událo něco neskutečného. Z mých průzračných aktivit někdo usoudil, že podporuji Hamás a že jsem se od toho nedistancovala. To si jako už nemůžu ani užít sobotu? Kde je nějaký respekt, etika? Kam jsme to došli?“ zeptala se řečnicky Šípová.

„Důrazně odsuzuji útoky Hamásu proti komukoliv, tedy i proti Izraeli. Nenávidím násilí. Prosím, abyste mě už nechali být a přestali spekulovat. Zvažuji žalobu na ty, kdo o mě říkají, že podporuji Hamás. Nemáte pro to jediný důkaz,“ dodala Šípová.

Příspěvky Šípové pobuřovaly už v minulosti

Senátorka Šípová si v minulosti příliš hlavu nelámala s provokativními příspěvky. Před dvěma lety například vyvolala kritiku poté, co chválila skejtování na památníku hrdinů 2. světové války. Šípová totiž komentovala umístění památníků v Praze. „Ten na Klárově bych nechala, dobře se na něm jezdí na skatu,“ okomentovala.

Měla tím na mysli pomník II. odboje, který připomíná oběti národního odbobje mezi lety 1939–1945. Po velké vlně kritiky se později za svůj příspěvek omluvila. „Komentář samozřejmě nebyl myšlen vážně. Komentovala jsem příspěvek svého bratrance Davida Antoše s nadsázkou. Ostatně já ani na skatu nejezdím,“ řekla Šípová.

Tagy: