Spořicí účty nabízejí úroky nad inflaci. Banky lákají klienty, jaké jsou nejvýhodnější?

Ačkoliv se očekávalo, že v době nízké inflace okolo 2 procent budou klesat úroky na spořicích účtech, opak je pravdou. Úrokové sazby se totiž stále drží velmi vysoko, a to i z toho důvodu, že Česká národní banka rychle nesnižuje základní úrokovou sazbu. To je výhodou pro spotřebitele, kteří mohou využívat spořicí účty k bezpečnému odkládání peněz. Jaké jsou nejvýhodnější?

Česká národní banka velmi dlouho držela základní úrokové sazby na 7 procentech. Nyní je po sérii snížení na 5,75 procenta. To by mělo být spojeno i s úpravami bank u sazeb na spořicích účtech. Některé finanční instituce ale stále ponechávají výhodné úročení a lákají tím nové klienty.

ČTĚTE TAKÉ: Zmatky při přijímacích zkouškách. Učitelka zkrátila žákům čas na test, ředitel ji brání

To je příklad spořicího účtu u Trinity Bank, která nabízí úročení ve výši 6,08 procenta do vkladu 250 tisíc korun. Nad tento vklad platí úrok 5,58 procenta. Nabídka platí pro stávající i nové klienty při založení nového účtu.

Výhodný úrok přináší i nováček na trhu Partners Banka. Ta pro své klienty představila spořicí účet s 6,03 procenty. Podmínkou je minimálně pětkrát měsíčně zaplatit kartou.

Třetí je slovenská VÚB. Pokud své peníze uložíte zde, dosáhnete na úrok 5,80 procenta. Musíte ale počítat s administrativní překážkou. Jelikož se jedná o pobočku slovenské banky, tak musí klient dodat potvrzení o daňovém domicilu z finančního úřadu. V opačném případě vám strhne banka daň 19 procent.

Dobré zhodnocení peněz nabízí i Max banka s 5,70 procenty. Úročení platí do vkladu 500 tisíc korun. Nad tuto hranici ale nepřichází větší snížení. Při uloženém více jak půl milionu korun je měsíční sazba na 5,60 procenta.

Úrok do pěti procent nabízí celkem devět bank

UniCredit na svém spořicím účtu snížila úrok na 5,50 procenta. Úročí se vklady do dvou milionů. Podmínkou jsou aspoň tři platby kartou za měsíc. Stejný úrok nabízí i Fio banka, která ale úročí do 200 tisíc korun a mBank do 100 tisíc korun. Obě banky pak snižují úrok u svého hraničního pásma na 0,10 procenta.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dluhopisy jsou bezpečná investice, míní Sika. Vyšší riziko přináší vyšší výnosy, kontroval Bartoň

Do 5 procent úročí ještě Banka Creditas (5,20 procenta) a Moneta Money Bank (5,10 procenta). Všechny ostatní banky nabízejí úroky na spořicích účtech pod 5 procent.

Spořicí účty jsou tak nadále populární, protože porážejí inflaci. Za březen eviduje Český statistický úřad zrychlení spotřebitelských cen meziročně o 2 procenta. Inflace je tak na mušce České národní banky.

Tagy: